Logo ijsselenlekstreek.nl
 • Alles
 • (22)
  Evenement
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (6)
  Cursus-Workshop
 • (1)
  Kinderevenement
 • (2)
  Lezingen
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Natuur
 • (16)
  Sport
 • (5)
  Theater

Lezing over de voormalige predikant (rode dominee) van Hugenholtz van Ammerstol

zondag 21 januari 15:00 uur

Bijzondere lezing over de voormalige predikant (de rode dominee).Hugenholtz uit Ammerstol

Op zondagmiddag 21 januari houdt de bekende socioloog en theoloog Prof. Dr. Herman Noordergraaf een lezing over de voormalige predikant dominee G.W.K. Hugenholtz die van 1924 tot en met 1954 predikant was in Ammerstol.

Hij was een bijzondere predikant, die bekend stond als “de rode dominee”.

Het dorp Ammerstol werd in die tijd voornamelijk bevolkt door arbeiders, visser en boerenknechten. Overdag werkten zij hard maar ’s avonds kwamen zij bij elkaar in een keet en praatten over politiek. In dit dorp vol arbeiders had het socialisme een belangrijke plaats. Ammerstol stond in de rest van de Krimpenwaard dan ook bekend als het Rode Dorp ofwel Moskou aan de Lek.

In een dorp waar het socialisme centraal stond, waren maar weinig mensen gelovig. Hierdoor was het niet eenvoudig een dominee te vinden die bereid was in Ammerstol te werken. De kerk was hier erg arm en er was dus ook maar weinig geld te verdienen voor een dominee. In 1924 werd eindelijk dominee Hugenholtz bereid gevonden om naar Ammerstol te komen.

Deze dominee bracht vernieuwing met zich mee. In de strenge winter vlak voor de crisistijd zorgde hij dat arme gezinnen voorzien werden van kolen, ongeacht of ze wel- of niet in de kerkkwamen. Hierdoor kreeg hij veel respect en nam het aanzien van de kerk toe.

Iets anders waar de dominee zich hard voor maakte, was de zaak van vrede en veiligheid.

In 1924 richtte hij samen met anderen de vredesbeweging “Kerk en Vrede” op.

Toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnen vielen, kwamen 200 burgers uit Veenendaal in Ammerstol terecht. De rode dominee zorgde ervoor dat deze mensen werden opgevangen in de kerk in Ammerstol. Omdat de dominee onder de Duitse bezetting bleef prediken voor vrede en tegen het nationaal-socialisme en de oorlog, werd hij in juni 1943 opgepakt en in gevangen gezet in het concentratiekamp Vught. In 1944 werd hij vrijgelaten en keerde hij weer terug In Ammerstol om zijn werk daar tot 1954 voort te zetten.

Na de oorlog is zeer actief geweest voor de nationale in internationale vredesbewegingen.

De lezing is een gezamenlijk initiatief van de VVP afdeling Lekkerkerk en omstreken en de kerk van Ammerstol. De lezing in de Ammerstolse kerk aan het Kerkplein begint om

15.00 uur. De toegang is gratis, evenals de koffie of thee in de pauze.

Na afloop is er een open schaalcollecte.