Mar Hohenstein: 'Vele kleine stapjes brengen ook ver'

Krimpen aan de Lek - Na haar scheiding was Mar Hohenstein uit Krimpen aan de Lek voor haar eten aangewezen op de voedselbank. Na enige tijd besloot ze te helpen, door koffie in te schenken voor de gasten, terwijl ze zelf op haar pakket wachtte. Vrijwilligers zijn altijd welkom en uiteindelijk raakte Mar steeds meer betrokken. Inmiddels heeft ze het voedselpakket niet meer nodig, maar de voedselbank bleef wel belangrijk voor haar. Dit jaar besloot Mar de Vierdaagse van Nijmegen te lopen en haar kroontje te halen. In een outfit met daarop sponsoren voor haar voedselbank bracht ze een aanzienlijk bedrag bijeen.

Door Thea van der Raaf

Je liep de Vierdaagse van Nijmegen voor je kroontje, wat betekent dat?

"Wanneer je voor de tweede keer de vierdaagse uitloopt, krijg je een medaille met een kroontje."

Hoe heb je de wandelweek ervaren?

"Het was geweldig en ik heb mijn kroontje binnen! Dinsdag was moeilijk vanwege de hitte. Woensdag ging het beter, toen stond er wat wind. Het publiek leeft enorm mee. Ik denk wel eens, elke inwoner van Nederland zou minstens één zo'n dag moeten meemaken, al was het maar als toeschouwer, om te ervaren hoe bijzonder dit is."

Waarom ben je de Vierdaagse van Nijmegen gaan lopen?

"In 2010 liep mijn zoon voor het eerst, met volle bepakking bij de Marechaussee. Toen bedacht ik, wat het ik nou eigenlijk gedaan om trots op te zijn. Ik kon het niet vertellen. Daarom besloot ik om het jaar erop ook te gaan lopen, maar ik wilde wel een doel hebben. Toen een familielid de diagnose MS kreeg was mijn doel bepaald. Ik heb voor het MS fonds 1000 euro opgehaald."

Hoe is dat gelukt?

"Ik heb zelf, vanuit mijn netwerk, de sponsors benaderd. Ik vroeg ze een plekje op mijn kleding en op mijn website te kopen. Met een witte outfit, vol advertenties en logo's viel ik natuurlijk wel op tijdens de wandeltochten. Daarnaast konden mensen doneren via Geef.nl"

Dit jaar besloot je het nog eens te doen.

"Ja, wandelen is mijn sport geworden. Samen met mijn partner loop ik regelmatig georganiseerde tochten. In januari besloot ik voor de voedselbank te gaan lopen, als dank voor de steun die zij mij gaven toen ik dat nodig had."

Maar je wilde ook een statement maken

"In januari dit jaar kregen ze nog het groene label en in april werd de voedselbank geroyeerd. Vanwege misverstanden en slechte eenzijdige berichtgeving in de media hebben zij nu zelf steun nodig om de bus en het pand te kunnen financieren. Daardoor is mijn motivatie nog sterker. Ik wilde negatief omzetten in positief door in mijn eentje, in mijn sponsorenoutfit, op te vallen tijdens de vierdaagse."

Wat is er volgens jou aan de hand?

"Voedselbank Nederland heeft anonieme klachten laten gelden en daarop actie ondernomen, zonder gedegen onderzoek. Daarin zijn ze fout. De voedselbank kreeg veel negatieve publiciteit over zich heen. Dat heeft de familie veel schade berokkend. Het is ook heel vreemd dat de nieuwe voedselbank direct een pand toegewezen kreeg, terwijl wij, Voedselbank Krimpenerwaard, steeds moeten verhuizen en voor het pand moeten betalen. Het is allemaal heel frustrerend, maar Voedselbank Krimpenerwaard kan ook bestaan buiten de organisatie om in de Krimpenerwaard is, helaas, groot genoeg voor twee."

Heb je je doel bereikt?

"Vanwege de crisis had ik mijn doel niet te hoog gesteld. Ik ging voor 750 euro, maar het werd 1135,00 euro. Dat bedrag heb ik binnengehaald met heel veel kleine donaties. Een gast van de voedselbank heeft zelfs gespaard en vijf euro gedoneerd. Zo zie je maar vele kleine stapjes maken ook een grote afstand."

Doneren

Doneren aan Voedselbank Krimpenerwaard kan nog steeds via www.maraandewandel.nl. Lees hier ook haar blog. Vrijdag 11 augustus hoopt Mar Hohenstein haar volgende uitdaging aan te gaan. 100 km wandelen in 24 uur, tijdens de Dodentocht in België.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden