Logo ijsselenlekstreek.nl


Sandra Keereweer: "foto's zorgen voor een blijvende herinnering, waar je veel steun aan kunt hebben bij rouw en afscheid nemen." (Foto: PR)
Sandra Keereweer: "foto's zorgen voor een blijvende herinnering, waar je veel steun aan kunt hebben bij rouw en afscheid nemen." (Foto: PR)

Foto's van een definitief afscheid

Krimpen aan den IJssel - Sandra Keereweer is sinds 2011 professioneel fotografe. Ze maakt graag foto's van echtparen en ouderen. Sinds kort is daar afscheidsfotografie bijgekomen. Het vastleggen van de uitvaart of het laatste afscheid van een dierbare. "Door het afscheid een waardevolle invulling te geven wordt het een blijvende herinnering. Een fotoreportage draagt daar zeker aan bij."

Door Thea van der Raaf

Sandra fotografeert het liefst mensen zoals ze zijn. De liefde tussen mensen, het plezier dat ouderen nog kunnen beleven. Deze foto's zijn later een dierbare herinnering. "Ook het afscheid is een belangrijk deel van het leven, ook daar kun je waardevolle herinneringen aan hebben", vindt Sandra, "toch het is niet de gewoonte dat we bij een afscheid van het leven, of tijdens de uitvaart foto's maken. Dood is een moeilijk woord. Het roept afstand op, maar de periode rond het afscheid en de dood is zo waardevol. Je kunt zo mooi afscheid nemen. Het wordt er niet minder zwaar door, maar de invulling en het vastleggen door foto's zorgt wel voor een blijvende herinnering, waar je veel steun aan kunt hebben. Kinderen worden er tegenwoordig meer bij betrokken, maar zij leven bij het moment. Het is voor hen waardevol om die herinnering later terug te kunnen zien. Voor ouderen is het niet anders. Wanneer je dierbare overlijdt gaat er zoveel aan je voorbij, dan geeft het houvast om later terug te kunnen zien wat er is gebeurd. Maar ook voor familie in het buitenland of voor nabestaanden is het vastleggen van deze herinnering een belangrijk document." Sandra vind het heel bijzonder om bij een dienst of begrafenis te mogen zijn. "Het is zo'n intiem moment waar je bij bent. Ik kan mij goed invoelen in de situatie en beweeg mij zo ontvallend mogelijk om de foto's te maken. Je bent heel persoonlijk betrokken. Niet alleen bij het maken van de foto's maar ook tijdens de voorbereiding en de nasleep. Achteraf praat je samen de periode door aan de hand van de foto's. Het is een eer de mensen die waardevolle herinneringen mee te geven in het verwerken van hun verdriet. Aan de dood kan een periode van ziekte vooraf gegaan zijn. In deze tijd weten mensen vaak wel dat ze ziek zijn en dat ze hun laatste levensfase ingaan. "Als je weet dat je afscheid moet nemen van je dierbaren, waarom dan geen herinnering achterlaten? Het is nooit te laat om je liefde met elkaar te delen en vast te leggen", vindt Sandra. "Zulke herinneringen zijn voor de dierbaren ontzettend belangrijk. In een foto wil je iets meegeven. Door nog liefdevolle woorden te delen en uit te spreken waar je trots of dankbaar voor bent, of wat je de ander nog wenst. De foto's zijn daarbij op dat moment niet belangrijk, maar zijn een blijvende herinnering. Zij die achterblijven zien hun geliefde in de laatste dagen en weten wat er gezegd is. Het is nooit te laat om dat vast te leggen. Dat maakt het afscheid niet minder moeilijk, maar de herinnering wel mooier.Ik wil graag hen, die verdriet hebben, iets waardevols en tastbaars meegeven als aandenken en troost in de vorm van mijn fotoreportages."

Reageer als eerste
Meer berichten