Prentenboek mét gebaren verschenen van Krimpense Veerle

Krimpen aan den IJssel - Deze maand is het prentenboek Saartje in het Bos verschenen. Het is een bijzonder boek, er staan namelijk niet alleen tekst en tekeningen in, maar ook gebaren!
Het boek is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Esther Vliegenthart en de Krimpense Veerle den Hartogh.

Esther heeft zelf een zoon met autisme en ontdekte dat er weinig tot geen voorleesboeken zijn die aansluiten bij hun belevingswereld en prikkelverwerking. Er bestaan wel talloze boeken óver kinderen met autisme, maar geen boeken voor hen. Zo kwam Esther twee jaar geleden op het idee om die boeken zelf te gaan schrijven en tekenen. Inmiddels zijn er al 5 verschillende boeken verschenen en is het eerste deel vertaald naar het Engels en ook in het buitenland verkrijgbaar.


Esther vertelt “Alle Saartje-boeken zijn geschreven voor kinderen die taal- en prikkels anders verwerken, zoals dat voor kan komen bij autisme, ADHD en TOS. Maar we houden ook rekening met hun manier van informatie verwerken. Zo worden bijvoorbeeld geen denkstappen overgeslagen in het verhaal, de kinderen hoeven niets zelf in te vullen, dat geeft rust. Ook kijkt eekhoorn Saartje de lezer nooit recht aan en om de voorspelbaarheid te vergroten begint en eindigt ieder boek met dezelfde bladzijde, handig voor kinderen die veel waarde hechten aan structuur.”


Veerle den Hartogh is De Kindergebarenjuf uit Krimpen aan de IJssel, toen zij in contact kwam met Esther was het bijzondere idee voor dit boek zo geboren. Ook Uitgeverij Graviant zag direct meerwaarde in de toevoeging van de gebaren en besloot het idee werkelijkheid te maken. Veerle: “taalondersteunende gebaren zijn bewezen effectief bij kinderen die moeite hebben om taal aan te leren of er betekenis aan te geven. Daarnaast is het aanleren van gebaren bij jonge kinderen die (i.v.m. hun leeftijd) nog niet kunnen praten, ontzettend zinvol. Op deze manier kunnen ze op jonge leeftijd al duidelijk maken wat ze willen en wordt er veel frustratie voorkomen. Zelf heb ik dat ervaren met een van mijn dochters. Zij was een huilbaby, daar kun je soms wanhopig van worden, maar toen zij leerde communiceren met gebaren is ze totaal veranderd. Ik gun het álle ouders om op jonge leeftijd zo met hun kind ‘in gesprek’ te kunnen gaan, met of zonder autisme, met of zonder TOS. Gebaren is leuk voor iedereen!"

Om de voorlezers van het boek op weg te helpen bij het voorlezen van het boek, is er een filmpje beschikbaar waarin Veerle het boekje voorleest met ondersteunende gebaren.

Meer berichten