Logo ijsselenlekstreek.nl


Foto: Thea van der Raaf

Hoera! Reuzekeus bestaat 35 jaar!

Krimpen aan den IJssel - In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond er een nieuw fenoneem: een speel-o-theek, waar ouders speelgoed konden lenen voor hun kinderen. In Krimpen aan den IJssel vonden een aantal moeders dat een goed plan en twee jaar later was speel-o-theek Reuzekeus een feit. Nu, 35 jaar later is Reuzekeus er nog altijd, al die jaren in bedrijf gehouden door telkens weer enthousiaste vrijwilligers. Op donderdag 26 oktober wordt het jubileum gevierd met de peuters. Zij worden getrakteerd op cupcakes met het nieuwe logo. Op zaterdag 28 oktober zijn alle oud-medewerkers van harte welkom om dit heugelijke feit te vieren. Twee van de zeventien vrijwilligers van speel-o-theek Reuzekeus zijn Janneke Brandemann en Joke Pastijn, respectievelijk voorzitter en algemeen adjunct.

Door Thea van der Raaf

Een terugblik.

De speel-o-theek (sot) werd op 25 oktober 1982 opgericht als Stichting Speel-o-theek Krimpen en Omstreken met financiële hulp van onder andere het Groene Kruis, Jantje Beton en de gemeente Krimpen aan den IJssel. Op 5 september 1984 was de eerste uitleen in de Wilhelminahoeve, een oude boerderij onder aan de IJsseldijk. Later verhuisde de speel-o-theek naar gebouw 't Onderdak aan de Groenendaal, waar het een brand meemaakte. Sinds de verbouwing heeft het een mooie ruimte in de Tuyter.

Wat is een speel-o-theek?

Joke: "Een sot is voor speelgoed, wat een bibliotheek is voor boeken. Leden lenen er voor drie weken speelgoed, waarna het weer wordt teruggebracht en iets anders wordt uitgezocht. Voor 15 euro per jaar is een gezin lid. Per stuk speelgoed wordt een kleine bijdrage per keer gerekend. Dat varieert van 25 eurocent tot maximaal 3 euro. Per keer mogen er negen stuks speelgoed geleend worden."

Waarom is er een sot?

Janneke: "Kinderen hebben vaak wel speelgoed, maar willen steeds iets anders uitproberen. Goed speelgoed en spelletjes zijn duur. Lenen bij de sot betekent steeds nieuw aanbod voor het kind. Het is ook handig om speelgoed uit te proberen voordat je het aanschaft. Sommige stukken zijn alleen in de zomer favoriet, zoals een waterbaan of mammoetskelter, die kun je dan beter lenen voor die korte periode. Voor een kinderfeestje kun je bijvoorbeeld leuke verkleedkleren lenen."

Welk speelgoed leen je in de sot?

Joke: "De kwaliteit van het speelgoed in de sot is hoog. We kiezen voor duurzaam, fantasierijk en educatief speelgoed. We werken samen met een fysiotherapeut en hebben speciaal speelgoed dat wordt aanbevolen om kinderen te helpen met de motoriek. Puzzels en speelgoed om buiten mee te spelen behoren ook tot het assortiment."

Wie zijn verantwoordelijk voor de sot?

Janneke: "We zijn met zeventien vrijwilligers, waaronder vier bestuursleden. Een aantal vrijwilligers vormt een speelgoedcommissie. Zij verwerken nieuw speelgoed en repareren kapot speelgoed. Daarnaast verzorgen er mensen de uitleen en hebben we iemand die ons helpt met de ICT. "

Wanneer is de sot open?

Joke: "Behalve in de schoolvakanties zijn we elke week open op donderdag van 9.00 tot 11.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op donderdag houden we tevens de peuterochtend. Vaders en moeders, maar ook opa's en oma's, wisselen ervaringen uit en drinken koffie in de hal van de Tuyter, terwijl hun kinderen gezellig met elkaar spelen. De kinderen zijn in de leeftijd tot 4 jaar. Het is altijd heel gezellig."

Hoe ziet de toekomst er uit?

Janneke: "Het verbaasd mensen dat er een sot bestaat, maar sinds we in de Tuyter zitten krijgen we steeds meer bekendheid. Wekelijks melden zich nieuwe leden aan. Nieuwe vrijwiligers zijn dan ook van harte welkom."

Zaterdag 28 oktober, van 15.00 tot 17.00 uur, viert speel-o-theek Reuzekeus haar 35ste verjaardag. Oud-medewerkers zijn van harte welkom uitgenodigd in de sot. Zij kunnen zich aanmelden via: sot35jaar@gmail.com. De sot is ook online te vinden: www.reuzekeus.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox