Logo ijsselenlekstreek.nl


Restauratie van de Dorpskerk in Ouderkerk van 1963 tot 1968.
Restauratie van de Dorpskerk in Ouderkerk van 1963 tot 1968.

Historische rubriek: Restauraties Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel - In mijn vorige artikel ging het over het "Gouden Boek" van ds. G. Boer. Dit artikel handelt over enkele restauraties die de Dorpskerk in de afgelopen eeuwen heeft ondergaan.


In 1785 bevond de kerk zich in zo'n bouwvallige staat, dat het houden van kerkdiensten door de Staten van Holland werd verboden. Ook de toren was zo slecht en stond zo scheef, dat de klok niet meer mocht worden geluid. Na een jarenlang en stroef verlopend overleg tussen Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Stormpolder, die allen gebruikmaakten van de Dorpskerk, werd er besloten om alleen de noodzakelijkste reparaties te laten verrichten. Er was geen geld voor een grondige aanpak. In die tijd is er zelfs gesproken over sloop van het schip van de kerk. Tegelijk met de werkzaamheden aan de kerk werd er een nieuwe spits op de toren gezet en werd de toreningang vervangen door een nieuwe met grotere deuren. Gedurende de werkzaamheden werden de diensten gehouden in de toenmalige school naast de kerk.
Van 1963 tot 1968 werd de kerk aan de buiten- en binnenkant grondig gerestaureerd. Bij die restauratie werd o.a. het dak gedeeltelijk vernieuwd en de kerk een halve meter uitgegraven. De bij het uitgraven gevonden beenderen zijn buiten de kerk bij de consistorie herbegraven. Tijdens deze restauratie is er tijdelijk gekerkt in een houten noodkerk. De laatste restauratie had plaats van 2001 tot 2003. Bij die gelegenheid heeft schrijver van dit artikel onderzoek kunnen doen in de grafkelder van het praalgraf.

(Door Nico Holdermans van Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel". Website: www.hvouderkerck.nl)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox