Logo ijsselenlekstreek.nl


Brandweerduikers van kazerne Schoonhoven oefenen met een auto te water. (Foto: Tessa de Gruijter)
Brandweerduikers van kazerne Schoonhoven oefenen met een auto te water. (Foto: Tessa de Gruijter) (Foto: Tessa de Gruijter)

Weet je, later word ik brandweerman...

Schoonhoven - Kinderen schrijven vaak in vriendenboekjes dat ze later brandweer willen worden. Zij vinden de brandweermannen en -vouwen echte helden, en dat zijn ze ook. Toch is er een te kort aan brandweervrijwilligers en voert Brandweer Hollands Midden een wervingscampagne. Voor kazerne Schoonhoven zijn ze op zoek naar brandweervrijwilligers maar ook naar uitbreiding van het duikteam.

Door Tessa de Gruijter

Door de grote hoeveelheid wateren in de regio is het van belang dat er een duikploeg paraat staat om hulp te verlenen bij incidenten. Ploeg-chef Johan Versluijs vertelt dat ze nu zes duikers hebben, maar dat daar er nog zeker vijf bij moeten komen. "Het duikteam van Schoonhoven bestaat uit vrijwilligers. Om adequaat op incidenten te kunnen reageren is het van belang dat er voldoende goed getrainde vrijwilligers paraat staan. Bij een alarmering kunnen wij pas uitrukken als het team compleet is. In geval van een incident op het water bestaat het team uit twee duikers, een duikploegleider en een chauffeur/assistent duikploeg."

Elke nieuwe vrijwilliger krijgt een landelijk erkende opleiding tot brandweerduiker en manschap. Johan: "Het is een serieuze taak waar de vrijwilligers goed op voorbereid worden, maar daarnaast is het ook een leuke, gezellige en leerzame hobby. Op onze wekelijkse oefenavonden is er een ontspannen sfeer en de oefeningen zijn afwisselend. Afgelopen week is er buiten de Veerpoort een auto ter water gelaten en met een pop is een verdrinking nagebootst. Een oefening van een reële situatie waar het duikteam mee te maken kan krijgen. Bij een oefening wordt de duikploeg in tweeën verdeeld, elke duiker neemt om de week deel aan een duikoefening. De brandweerduikers zijn ook brandweervrijwilligers en worden ook ingezet bij incidenten die niet op het water plaatsvinden. Vergelijkbaar met de sportverenigingen hebben wij ook een brandweervereniging waarmee we activiteiten ondernemen."

Interesse?

Iedereen die duiker wil worden bij de vrijwilligersbrandweer kan zich aanmelden. Er zijn slechts enkele voorwaarden waaraan moet worden bij voldaan om brandweerduiker te kunnen worden. De vrijwilliger dient minimaal 18 jaar oud te zijn, de Nederlandse taal te beheersen, ten minste een VMBO werk- en denkniveau te hebben, in Schoonhoven te wonen of te werken en overdag veelal snel beschikbaar te zijn. Meer informatie is te vinden op de website

www.brandweer.nl/hollandsmidden

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox