Laurens de Graaf vindt het zeer eervol gekozen te zijn als burgemeester van Lopik.
Laurens de Graaf vindt het zeer eervol gekozen te zijn als burgemeester van Lopik. (Foto: Tessa de Gruijter)

Schoonhovenaar Laurens wordt burgemeester bij buren

Schoonhoven - Schoonhovenaar Laurens de Graaf (40) wordt op vrijdag 10 november geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Lopik. Tijdens de feestelijke benoeming zal de ambtsketen worden overgedragen en stapt Laurens in zijn nieuwe rol. Een bijzonder moment waar hij lang naar toe heeft geleefd. "Tijdens mijn studie bestuurskunde is mijn interesse in het burgemeesterschap ontstaan en de afgelopen vijf jaar heb ik concrete stappen gezet om bij een sollicitatieprocedure kans te kunnen maken. Dat ik nu door de gemeente Lopik ben uitgekozen om hun burgervader te worden, kan ik niet anders omschrijven dan zeer eervol."

Door Tessa de Gruijter

Laurens de Graaf kijkt uit naar zijn nieuwe functie bij de buurgemeente Lopik: "Als lector organiseren van veranderingen in het publieke domein en onderzoeker en docent op de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur heb ik een theoretische achtergrond. Het is nu tijd om de theorie in praktijk te brengen." Brede interesse in lokale democratie, de politiek, de maatschappij en persoonlijke verhalen van mensen maakte dat in zijn studententijd al werd gezegd: “Jij zou burgemeester moeten worden.” Laurens: “In die tijd werkte ik veel op de groenteafdeling van de Albert Heijn in Schoonhoven, ik vond het interessant dat je daar grote delen van de maatschappij voorbij zag komen, ik raakte vaak met mensen aan de praat.”

Om zich voor te bereiden op het burgemeesterschap heeft Laurens verschillende nevenfuncties uitgeoefend zoals zitting in een raad van toezicht en raad van commissarissen. "Om te verkennen of het burgemeesterschap mij past, ben ik op gesprek geweest bij de commissaris van de Koning. Er kwam een positief advies uit een assessment waardoor ik kon deelnemen aan een burgemeestersklasje. De training, coaching en de stages die ik heb gelopen bij drie burgemeesters bevestigde dat dit is wat ik graag wil. Toen aangekondigd werd dat de functie als burgemeester van Lopik vrij zou komen heb ik gesolliciteerd." Laurens werd door de raad van de gemeente Lopik unaniem voorgedragen als burgemeester en staat op het punt om te beginnen aan zijn nieuwe taak. "Het uitvoeren van het ambt heeft als gevolg dat ik diverse nevenfuncties moet neerleggen. Mijn mooie baan als lector is niet te combineren, al hoop ik nog wel een lijntje naar het onderwijs te kunnen houden. Muziek is mijn uitlaatklep waardoor ik wil proberen om trompet te blijven spelen in de Big Band. Samen met mijn vrouw en twee dochters zal ik gaan verhuizen naar de gemeente Lopik. Het is nu veel afscheid nemen maar ik sta te popelen om in Lopik te starten."

Meer berichten
Shopbox