Jeanette Bregman opent samen met wethouder Marco Oosterwijk de gedenkplek. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Jeanette Bregman opent samen met wethouder Marco Oosterwijk de gedenkplek. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Gedenkboom voor het vroegste leven

Krimpen aan den IJssel - "God heeft ons begin gezien. Als ChristenUnie vinden we dan ook alle leven belangrijk en moet er een plekje zijn om zelfs het vroegste leven te begraven." Het is de motivatie achter de gedenkplek voor het verlies van een zwangerschap binnen 24 weken, onlangs opengesteld op begraafplaats Waalhoven.

 

Door Thea van der Raaf

Jeanette Bregman stelde, als burgerraadslid in 2014 de vraag die uiteindelijk leidde tot het initiatief om op Waalhoven een gedenkboom te plaatsen en gelegenheid te creëren een miskraam te begraven en te gedenken. Jeanette, inmiddels raadslid voor de ChristenUnie: "Dat past bij mij, een stem zijn voor hen die geen stem hebben. Destijds werd er besproken wat er op de begraafplaats moest gebeuren. Mijn eerste vraag was: is er een begraafplaats voor miskramen. Voor de 24 weken, wanneer de foetus nog niet heeft geademd, heeft het kindje juridisch niet bestaan. Voor ouders kan dat best moeilijk zijn. Een monument op eigen grond wordt een probleem wanneer je het bij verhuizing moet achterlaten. Begraven op een begraafplaats kan wel, maar alleen op eigen kosten. In delen van Nederland zijn er wel gedenktekens, maar niet een echte begraafplek", vervolgt Jeanette. "Voor heel veel ouders is zo'n plek belangrijk. Dat bleek uit de reacties van de raad, ongeacht van welke partij de leden waren. Je hoeft echt niet christelijk te zijn om verdriet te hebben om een miskraam." De gedenkplek bestaat uit een stalen boom met plexiglas plaatjes in de vorm van blaadjes en in de kleuren van de regenboog. Elke ouder kan een plaatje kopen en daarop een naam of herinnering schrijven. Om de boom is een grasveldje waar de kindjes, heel klein en ongeboren, begraven kunnen worden. Rondom de boom liggen staptegels om bij de boom te kunnen zonder op het gras te hoeven lopen. "Ziekenhuis, verloskundige en huisarts geven, wanneer er sprake is van een miskraam, informatie over deze mogelijkheid van verwerking. De gemeente verstrekt eveneens informatie, waarna ouders zelf kunnen beslissen hoe ze het gaan invullen. Natuurlijk is er de mogelijkheid voor een echt kindergraf, maar juist voor die eerste periode is dit een mooi alternatief. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een gedenkplaatje aan de boom te hangen, als plekje om met het verdriet om te gaan. Dat kan zelfs wanneer de miskraam al langer geleden is en er toch nog de behoefte bestaat aan een gedenkplek." Jeanette Bregman is sinds september 2016 raadslid voor de ChristenUnie en vanaf november dit jaar lijsttrekker. Jeanette: "De plek waar je woont gaat steeds meer verschil uitmaken. Ik vind het daarom belangrijk om mee te helpen de toekomst van de samenleving vorm te geven."

 

Meer berichten