"Wanneer ging je voor het laatst bij jezelf op bezoek om te kletsen, over hoe het met je gaat? In boekhandel de Korf laat een bezoeker een gedichtje op haar inwerken. Dat doen de gedichtjes van Arienne van Tol.
"Wanneer ging je voor het laatst bij jezelf op bezoek om te kletsen, over hoe het met je gaat? In boekhandel de Korf laat een bezoeker een gedichtje op haar inwerken. Dat doen de gedichtjes van Arienne van Tol. (Foto: Thea van der Raaf)

Gedichtenschrijfster Ariënne strooit graag zonnestraaltjes

Krimpen aan den IJssel - Ariënne van Tol was thuis altijd al degene die de sinterklaasgedichten maakte. Haar hobby is zijdeschilderen en dan vooral sjaals. Opeens ontstond er een gedicht bij een sjaal, en nu is ze zover dat ze met trots haar derde gedichtenbundel presenteert.

Door Thea van der Raaf

Ariënne is een mensenmens en creatief. In haar werk als coach zet ze grote en kleine mensen terug op hun pad, op een nuchtere en begrijpelijke manier. Met haar zelf beschilderde zijde sjaals staat ze regelmatig op markten. Sjaals die vergezeld gaan met een gedicht, dat ze graag voordraagt. Ariënne: "Het leven geeft wel eens hobbels. Uit ervaring weet ik wat gedachten en woorden met mensen kunnen doen. Dat vertel ik op een positieve manier in mijn gedichten. Ik ben heel sensitive en ook in staat om die omslag naar woorden te maken. Die komen gewoon binnenvallen en dan pak ik mijn pen. Als ik het teruglees weet ik eigenlijk pas echt wat ik heb geschreven en het klopt altijd. 'Zonnestraaltjes strooien' is mijn lijfspreuk." Die zonnestraaltjes, gedichtjes bij sjaals, zijn per toeval een gedichtenbundel geworden toen Ariënne in 2015 op de markt in gesprek raakte met haar marktbuurvrouw. "Mijn buurvrouw verkocht boeken en aan het einde van de dag vroeg ik of ik haar een gedicht mocht voorlezen", vertelt ze. 'Ze was niet echt geïnteresseerd maar ach, als ik dat dan wilde. Ik las mijn gedicht voor en ik zag haar een omslag maken. Ze gaf toe dat gedichten mooi kunnen zijn. Ze vroeg verder naar mijn intenties en toen bleek dat ze uitgever was en dat ze heel graag mijn gedichten wilde publiceren. Zo kwam het dat van mijn 250 gedichten twee bundels werden uitgegeven. Zonnestraaltjes en ToermalyNtjes." Recent is Ariënnes derde bundel uitgekomen. Krachtiger en nog beter verwoord, want Ariënne is intussen gegroeid als schrijver. Toch komen de gedichten nog steeds direct vanuit haar hart. "Ik zoek ze niet, ze vinden mij." Dit keer heeft ze het aangedurfd om zelf haar bundel, groter en met vier verschillende soorten gedichten, aan het grote publiek te presenteren.

Ontmoet Ariënne

Afgelopen zaterdag droeg Ariënne voor uit eigen werk in Boekhandel De Korf in Krimpen aan den IJssel. Op 9 december van 9.15 tot 17.00 uur is ze bij speelgoedwinkel Dottelijne op de Korf, daar zullen ook de sjaal te koop zijn, en op 16 december van 11.00 tot 16.00 uur op de Isala kunstmarkt in Capelle a/d IJssel. Zaterdag 23 december is Ariënne nogmaals bij boekhandel De Korf, van 11.00 tot 15.00 uur.

Meer berichten
Shopbox