De Schoonhovense Zilverfabriek H. Hooijkaas is gesloopt, maar de glas-in-lood ramen zijn wel bewaard gebleven. Vanaf vrijdag 8 december zijn ze te zien in het Zilvermuseum.
De Schoonhovense Zilverfabriek H. Hooijkaas is gesloopt, maar de glas-in-lood ramen zijn wel bewaard gebleven. Vanaf vrijdag 8 december zijn ze te zien in het Zilvermuseum.

Glas-in-lood ramen van Zilverfabriek Hooijkaas gered

Schoonhoven - In de ruim honderddertig jaar van haar bestaan groeide de Schoonhovense Zilverfabriek H. Hooijkaas uit van een eenvoudige werkplaats tot een fabriek waar in de hoogtijdagen zo'n 135 man werkte. De tijden veranderden waardoor de familie Hooijkaas genoodzaakt was om het bedrijf over te dragen en in 2008 werd de fabriek definitief gesloten. Het fabriekspand werd rond 1920 gebouwd met glas-in-lood ramen in de gevel boven de entree. De fabriek is gesloopt maar deze ramen zijn bewaard gebleven en na de onthulling op vrijdag 8 december zijn ze terug te zien in het Zilvermuseum.

Door Tessa de Gruijter

De glas-in-lood ramen van de Hooijkaasfabriek zijn in het Zilvermuseum opgenomen en worden onthult in het bijzijn van genodigden. De ramen vormen de scheiding tussen de hal en zaal waardoor ze voor bezoekers aan beide zijden te zien zijn. Hiermee is nog een stukje geschiedenis van de Zilverfabriek bewaard gebleven. Titia Hooijkaas bracht in 2011 een boek uit waarin de rijke geschiedenis van Hooijkaas is beschreven. Titia: "Als kunsthistoricus vind ik geschiedenis erg interessant. Wij wonen in een huis dat al drie generaties lang tot de familie behoort, in dit huis zijn veel oude documenten bewaard gebleven. Op initiatief van het Zilvermuseum mocht ik een tentoonstelling maken over Hooijkaas. Er zou een foldertje bij komen maar ik had zoveel materiaal verzameld dat ik er een boek over kon schrijven en dat heb ik gedaan. Er zaten bijzondere documenten in onze brandkast zoals een schriftje uit 1874 van de oprichter, het balansboekje van de jaren 1899 – 1925, brieven en dagboeken uit de oorlogstijd en ook medewerkerslijsten waaruit bleek dat er hele families werkzaam waren en 40 jarige jubileums geen uitzondering waren. Het was een hele klus om alles te ontcijferen." De Hooijkaas fabriek had drie productielijnen: miniaturen, gebruiksgoed en grote unieke stukken. Bekend zijn ze geworden door het maken van zilveren schepen en later door het maken van het zilverwerk voor de grootste klant Douwe Egberts. "De zonen van de oprichter waren goed in calculeren, zij hebben er een echt bedrijf van gemaakt. Generaties lang zat zowel het vakmanschap als het ondernemerschap in de familie. In de oorlogsjaren trad schaarste in zilver op, werknemers gingen erop uit om voedsel te ruilen voor zilver. Alles om personeel te houden zodat ze niet naar Duitsland hoefden. De oorlogsjaren zijn goed doorgekomen maar in de jaren 70 was het economisch moeilijk en jonge mensen gebruikten geen zilver meer voor dagelijks gebruik. De laatste Hooijkaas directeur stopte in 1986 met nog slechts 35 medewerkers in dienst, de fabriek heeft nog een aantal jaren gedraaid maar was niet te redden."

Meer berichten
Shopbox