'Ik moet nog wel veel trainen om fit te worden. Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet.'
'Ik moet nog wel veel trainen om fit te worden. Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet.' (Foto: Gerrit van Loon)

Liesette Braams: In de raceauto eventjes niet ziek zijn

Krimpen aan de Lek - Autocoureur Liesette Braams (46) is na slopende operaties tegen kanker terug op het circuit. Ze maakt zich op voor de GT4 European Series en wil met haar zoon Max meedoen aan de 24 uurs race op Silverstone in Groot-Brittannië. Deze week schonk ze vijf bestuurbare auto's aan het Sophia Kinderziekenhuis waarin kinderen op ontspannen wijze richting operatiekamer kunnen rijden. "Het zou geweldig zijn als straks alle ziekenhuizen in Nederland hiermee aan de slag kunnen. Ben nu al zo trots. Dankjewel sponsors en volgers."

Onlangs was je op televisie te zien bij het EO-programma Van Harte. We zagen je weer terug op het circuit. Veel reacties gekregen?

"Ja, ik werd veel op mijn televisieoptreden aangesproken. Buurtgenoten vonden het mooi te zien hoe ik weer genoot. Ze vonden het een leuk programma om te zien. Ik ben een redelijke bekende in Krimpen en nu dus nog meer."

Hoe voelde het om weer in een raceauto te zitten?

"Gaaf, maar vertrouwd. Ik moet nog wel veel trainen om fit te worden. Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet. Weet je wat het is, in de auto voel ik mij niet ziek. De terugkeer smaakt naar meer. Als ik mij erg inspan, ga ik kokhalzen. Dan is mijn energie op. De opwinding kan mijn zieke lijf niet zo goed aan. Ik heb door de kanker drie stoma's, maar dat geeft geen problemen met rijden. Ik wil nooit meer uit die auto."

Wat zit er precies in je lijf?

"Ik heb de laatste tweeënhalf jaar elf operaties gehad vanwege mijn ziekte: anuskanker. Dat is net zo hard als het klinkt. Er is zelfs een spier uit mijn lichaam naar onderen getransporteerd. Kon ik na de narcose alleen in kikkerhouding slapen. Na een operatie ben ik eens direct het vliegtuig ingestapt om naar een circuit in Italië te vliegen om te gaan racen. Mijn man Luc, samen met zoon Max en dochter Sanne ook racer, vond het maar niets. Slapen jij, commandeerde die. Maar hij weet ook dat ik alles doe om in die auto te kunnen stappen."

Is racen een verslaving voor je?

"Dat kun je wel zeggen. Maar ik merk dat ik nog lang niet volledig terug ben. Ik kan geen lange stukken afleggen nog. Racen is een tactisch spelletje en ik voel mijn lichaam goed aan. Ik merk dat mijn wil sterker is dan mijn lichaam momenteel. Als ik mij bijvoorbeeld de trap op moet hijsen in onze woning in Krimpen, ben ik al moe. Mijn geheugen is ook een zeef door alle inspanningen."

Je bent ambassadrice van de Daniel den Hoed-stichting. Welke actie heb je voor kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis op poten gezet?

"Ik zag een filmpje van een ziek kindje dat de operatiekamer in moest. Normaal gesproken zijn zowel ouders als het kind dan enorm gestrest, huilend van de spanning. Die mini bestuurbare autootjes vond ik zo'n gaaf idee dat ik het deelde met mijn volgers. Binnen tien minuten kreeg ik bericht van Borgers Auto Import dat ik een kleur mocht komen uitkiezen voor zo'n mini-auto om te doneren aan het Sophia Kinderziekenhuis.''

Je hebt zelf een BMW i8 aangeschaft en bestickerd.

"Mooi toch! Als BMW-rijdster wist ik direct dat het dat model moest worden. Ik heb twee raceauto's voor anderen helemaal in mijn eigen stijl gemaakt en coureur Tom Coronel gevraagd of hij wilde meehelpen de auto's af te leveren, afgelopen dinsdag. Tom heeft zelf ook één auto op zijn manier bestickerd. In Dakar-uitvoering.''

Mooi. Tot slot.

"Tot slot wil ik graag duidelijk maken dat je hoe ziek je ook bent een heel stuk verder komt met positief denken. Gelukkig heb ik een sterk gezin, dat mij daar soms bij helpt als het weer eens tegenzit. Maar het werkt dus echt. Never give up is mijn motto."

Over Liesette

Liesette Braams. Eigenaar: Las Moras Racing Team. Ging naar: mavo Diederik van Alkemade. Woont in: Krimpen. Gevolgd door: 9000 personen. Ambassadrice: Daniel den Hoed en ALS Nederland.

Meer berichten