Krimpen houdt niet van herrie schoppende nijlganzen

Krimpen aan den IJssel - Gakkende nijlganzen 's morgens in alle vroegte op het dak, we vinden het maar niets. Daarbij zijn nijlganzen ook nog agressief en verdedigen zij hun territorium met brute kracht. Ze pikken het nest van andere vogels in en verdrinken de kleintjes van bijvoorbeeld de eenden.

Door Thea van der Raaf

Vorig jaar juni heeft de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel een motie van de ChristenUnie aangenomen om iets tegen de invasie van deze exoot uit het Nijlgebied van Afrika te doen. De gemeente heeft een bureau, gespecialiseerd in faunabeheer opdracht gegeven om de dieren te tellen en advies uit te brengen.

In 2017 waren er 28 volwassen vogels. Ondanks dat de nijlgans voortdurend jongen lijkt te krijgen zal de populatie in Krimpen niet toenemen. Nijlganzen jagen hun eigen jong weg zodra ze voor zichzelf kunnen zorgen. Dat houdt ook in dat het geen zin heeft de beesten te bejagen, immers wanneer er een plekje vrij komt wordt dit door een andere nijlgans ingenomen. "Als we het regionaal zouden kunnen aanpakken zou het misschien helpen", aldus wethouder Marco Oosterwijk. "Voor nu is het echter geen oplossing."


De oplossing ligt volgens het advies van de deskundigen in het goed monitoren van de nijlgans en het intensiveren van het eieren schudden. Geschudde eieren komen niet meer uit. Vanuit de gemeente dan ook de vraag aan de inwoners: Zie je een nest laat het ons weten. Nijlganzen broeden vooral in holtes van grote bomen. De groenbeheerder is ook extra alert, zodat zoveel mogelijk wordt voorkomen dat er nog eieren uitkomen.

Meer berichten