Jan Baas heeft zijn hart verloren aan tafeltennis. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Jan Baas heeft zijn hart verloren aan tafeltennis. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Jan Baas: Voetballer wordt tafeltennisser

Ouderkerk aan den IJssel – Ooit gold Jan Baas als een nijvere middenvelder die namens het eerste elftal van vv Capelle tegenstanders het leven zuur maakte. Anno 2018 is de inmiddels 63-jarige Krimpenaar alweer achttien jaar tafeltennisser bij OTTV/Gulden Krakeling in Ouderkerk aan den IJssel.

Door Jan Timmer

Baas speelt bij OTTV in het eerste team dat deze voorjaarscompetitie uitkomt in de derde klasse en het in die afdeling niet bepaald gemakkelijk heeft. "De eerste twee wedstrijden hingen verloren", vertelt hij. "Handhaven zal lastig worden, maar we geven de moed natuurlijk niet op. We gaan tot het gaatje voor een goed eindresultaat." Het moge duidelijk zijn: Baas is qua karakter nog exact dezelfde sportman die hij in de jaren zeventig en tachtig was, toen hij samen met zijn ploeggenoten aan de wieg stond van de sportieve opmars van vv Capelle. "Toen was ik een werkvoetballer. Nu ben ik een werktafeltennisser", stelt hij grijnzend vast. "Toen ik net lid was van OTTV werd ik door iedereen finaal van de tafel geslagen. Ik had de sport wel eens op de camping gespeeld of thuis op de keukentafel, maar dit was wel even anders. Na een half jaar trainen kreeg ik wat aansluiting en ging ik de competitie in. Ik kwam terecht in het vijfde team. Daarna schoof ik langzaam door naar de hogere regionen. De voorbije najaarsreeks speelde ik in het tweede. Omdat wij promoveerden mag ik nu samen met Jos Oomens en Frans Batenburg deel uitmaken van team 1." Jan Baas geniet wekelijks van zijn trainingsavond in De Drie Maenen, van de competitiewedstrijden én van de sfeer binnen OTTV. "Met onze twintig leden zijn we een kleine vereniging", zegt hij. "Nadat ik met voetbal was gestopt zocht ik een tijd vergeefs naar een nieuwe sport. Ik kan je zeggen dat ik mijn passie gevonden heb!"

Vorige week leed OTTV een gevoelige 9-1 nederlaag bij Schoonhoven. "9-1 klinkt heftig", weet ook Jan Baas. "Maar ik had niet het gevoel dat we echt werden weggespeeld. Er zaten een aantal spannende partijen tussen. Punt is alleen dat je in deze klasse tegenstanders tegen komt die net even wat meer kwaliteit hebben in de eindfase van sets."

Meer berichten