Foto: Mariëlle van der Lee

Amber (21) uit Krimpen aan de Lek strijdt tegen kanker

Krimpen aan de Lek - Amber Visser is 21 jaar en woont sinds tien jaar in Krimpen aan de Lek. Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ze lichamelijke klachten, waarna ze in maart 2017 de diagnose Acute Lymfatische Leukemie kreeg. Ze moest stoppen met haar studies psychologie en filosofie en met haar bijbaan als nagelstyliste. Amber kreeg onmiddellijk chemotherapie. Er volgen meer behandelingen en dus ook diverse langdurige ziekenhuisopnamen, maar Amber blijft positief en vecht door. Ondertussen steekt ze al haar energie in het bedenken en uitvoeren van acties om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor KWF Kankerbestrijding. Een op de drie mensen krijgt te maken met kanker.

Door Marielle van der Lee

Hoe gaat het nu met je?

"Op dit moment wacht ik op een telefoontje van het ziekenhuis. Vandaag krijg ik te horen of de stamcellen van mijn broertje zijn aangeslagen. Het was een zware periode voor hem en mij. En voor de mensen om ons heen. Als de uitslag goed blijkt te zijn, gaan we champagne ploppen. Dan kan ik gaan revalideren en hopelijk volgend jaar weer mijn studies oppakken. Ik kan nu tien minuten lopen. Mijn spierkracht moet worden opgebouwd".

Heeft de periode je iets opgeleverd?

"Voor mezelf blijft het leven altijd onzeker. Nu de stamceltransplantatie gelukt is, is er nog altijd 20 procent kans dat de kanker terugkomt. Ik heb via social media vriendinnen gemaakt, die ook kanker hebben. We hebben een Whatsappgroepje 'kankervriendjes' en steunen elkaar, leven met elkaar mee. We zijn allemaal actieve meiden, zetten ons in voor het goede doel. Iedereen kan hier immers mee te maken krijgen".

Hoe kwam je op het idee om geld in te gaan zamelen?

"Afgelopen december las ik over de Samenloop voor Hoop. Ik voelde mij direct gemotiveerd om daaraan mee te doen. Met vrienden en familie heb ik een team samengesteld. Op 26 en 27 mei lopen we dan deze estafetteloop van 24 uur; omdat kanker ook 24 uur per dag aanwezig is. Alle survivors lopen samen het eerste rondje. We laten ons sponsoren en proberen zelf ook zoveel mogelijk geld in te zamelen".

Hoe doe je dat?

"Ik ben begonnen met flessen inzamelen. Bij Albert Heijn in Krimpen aan de Lek kun je nu zelfs via het automaat doneren voor KWF en binnenkort ook bij Albert Heijn op de Crimpenhof. Flessen mogen ook altijd bij mij worden gebracht, of we komen ze ophalen. Met mijn vriendin Sophie, tevens 'teamcaptain', verzin ik creatieve ideeën om uit te werken tot leuke spulletjes die we kunnen verkopen. Zo hebben we houten hartjes gemaakt met een gekleurd lint eraan. De teksten op de hartjes teken ik zelf. 'You'll never walk alone', 'forever and always', 'life is better with you', zijn zomaar wat teksten die erop staan. Maar ik werk ook in opdracht, dus als iemand er een bepaalde tekst op wil hebben dan kan dat".

Wat verkoop je nog meer?

"We maken kaarten en enveloppen. Tekenen is altijd al een hobby van me geweest. Ik knutsel sleutelhangers met kurken, kraaltjes, schelpjes en lintjes eraan. Een vriendin versiert kaarsen met een soort hennapatroon. En dan verkoop ik ook nog vrolijk uitziende potjes met waxinelichtjes of theezakjes erin. Alles wat ik verkoop is onder de zes euro".

Wat is de opbrengst?

"Er is in totaal al 1.753 euro opgehaald. Daar ben ik wel heel trots op, maar ik doe het echt met mijn team. Ons doel is om 5.000 euro te bereiken. We organiseren 15 april van 12.00 tot 17.00 uur een 'Ladies Day' bij Nails & Beauty today in Nesselande. Dit wordt een life- style en beauty evenement waarvan alle opbrengsten naar KWF gaan. Er is de hele dag muziek en je kunt je nagels laten doen of een massage krijgen. Verder vertel ik er niet teveel over. Kom allemaal maar gezellig langs!"

Ambers acties zijn te vinden op facebook.com/team27Cancerkillers en op Instagram onder de naam ck_acties. Vragen, opmerkingen of tips zijn van harte welkom op amberlarenzia@live.nl.

Amber kreeg een goede uitslag van het ziekenhuis.

Meer berichten