Rob van Deijk(links) en Koert Verlind tussen de dozen vol met boeken. "Het is jaarlijks een hele organisatie, maar het is de moeite meer dan waard." (Foto: Thea van der Raaf)
Rob van Deijk(links) en Koert Verlind tussen de dozen vol met boeken. "Het is jaarlijks een hele organisatie, maar het is de moeite meer dan waard." (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: Thea van der Raaf)

Opbrengst van Boekenmarkt wordt heel goed besteed

Ieder jaar in september begint de inzameling om eenmaal per jaar een grote boekenmarkt te organiseren. Dat doen ze al voor de zestiende keer. Misschien is de boekenmarkt in De Ark inmiddels wel de grootste in de Krimpenerwaard.

Krimpen aan den IJssel - "Ook dit jaar is er voor elk wat wils", stelt Koert Verlind, een van de organisatoren van de markt. Samen met Rob van Deijk is hij al jaren de drijvende kracht achter de boekenmarkt. Alles regelen ze met z'n tweeën. Op de verkoop na, want daarbij hebben ze de helpende handen van vrijwilligers hard nodig.

Een half jaar van tevoren kunnen mensen hun boeken op de laatste donderdag van de maand inleveren en vanaf die tijd zijn zijn Verlind en Van Deijk elke dinsdagmorgen in de opslagruimte te vinden om alles te sorteren op kwaliteit en categorie. "Uiteraard zijn er veel romans, streekromans en detectives te koop, maar er is eveneens een grote keuze in boeken op het gebied van natuur, geschiedenis, religie, filosofie, sport, kunst, hobby en jeugdboeken. Alles verkeert in perfecte staat", zegt Verlind, de expert op boekgebied.

9000 boeken

"Dit jaar worden er maar liefst zo'n 9000 boeken te koop aangeboden. Dat is een ongekend groot aantal. En dat alles tegen zeer scherpe prijzen. Het is jaarlijks een hele organisatie, maar het is de moeite meer dan waard'', aldus Rob van Deijk.

"In de eerste jaren van het bestaan van de markt werd de opbrengst meestal besteed aan lokale doelstellingen, maar sinds een aantal jaren wordt de gehele opbrengst geschonken aan organisaties die zich, zowel in binnen- als buitenland, bezig houden met de zorg voor kinderen. Zij hebben onze steun meer dan nodig. Met name kinderen in Afrika en het Midden Oosten, die veelal als weeskinderen opgroeien.

Oeganda

"Uit de opbrengst van de verkoop wordt een bedrag gedoneerd aan het kinderkankerfonds KIKA, Unicef en aan het project (K)werken in Oeganda. Vanuit Krimpen vertrekt deze zomer een aantal mensen van verschillende kerken naar Oeganda om daar te helpen bij het bouwen van een nieuw kindertehuis.

"Een Nederlandse familie begeleidt er een groep van negen kinderen van 8 jaar. Ze krijgen een basisschoolopleiding en zo mogelijk een beroepsopleiding. De opbrengst van de boekenmarkt wordt goed besteed."

Kom langs!

Vrijdagavond 13 april om 19.00-21.00 uur en zaterdag 14 april van 10.00-16.00 uur wordt de zestiende boekenmarkt gehouden in De Ark aan de Burg. Aalberselaan 41. Behalve boeken zijn er ook veel CD's/DVD's en LP's voor de liefhebbers.

Meer berichten