V.l.n.r. Mirjam, Ria, Guus en Lydia verwonderen zich over oude krantenknipsels en foto's van de muziekvereniging.
V.l.n.r. Mirjam, Ria, Guus en Lydia verwonderen zich over oude krantenknipsels en foto's van de muziekvereniging. (Foto: Marielle van der Lee)

Muziekvereniging Excelsior 125 jaar

De oudste muziekvereniging van de Krimpenerwaard bestaat dit jaar 125 jaar. De werkgroep heeft allerlei plannen om dat te vieren en duikt bijeen tussen de oude krantenknipsels, foto's, notulen van het eerste uur en gewonnen medailles.

Door Mariëlle van der Lee

Ouderkerk aan den IJssel - Muziekvereniging Excelsior zit vol met muzikale talenten, maar ook met creatieve geesten die zich hard inzetten om 2018 speciaal te maken. In 1893 werd de vereniging opgericht en nog altijd wordt er wekelijks muziek gemaakt door het harmonieorkest en door het leerlingenorkest.

Lydia Stougie schrijft een jubileumboek: "De verhalen uit de eerste notulen zijn erg interessant, soms zelfs hilarisch", zegt ze. "Het boek gaat ook over de geschiedenis van (het wonen en werken in) Ouderkerk, over onze optredens door de jaren heen, gewonnen prijzen, invloed van oorlogen en bijvoorbeeld toneelstukken die vroeger bij concerten werden opgevoerd".

Interesse voor het boek kan al kenbaar gemaakt worden. "We willen graag meer weten over de eerste leden van de vereniging en op onze website staan oude groepsfoto's waarbij we helaas niet alle namen kunnen benoemen".

6 oktober is er een reünie van alle leden, oud-leden en geïnteresseerden van Excelsior. Op deze datum wordt ook het jubileumboek gepresenteerd en is er een tentoonstelling waar onder andere oude programmaboekjes, medailles, uniformen, gewonnen prijzen en krantenknipsels te zien zijn.

Als iemand materialen in bezit heeft, ontvangt Excelsior dit graag te leen voor deze dag. Foto's zijn ook zeer welkom, graag voor 1 juli a.s., zodat ze in het jubileumboek verwerkt kunnen worden.

2 juni aanstaande is er een concert met (oud-)leden en leerlingen in De Drie Maenen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en het concert begint om 19.30 uur. Dit concert is samengesteld uit verzoeknummers die leden en buitenstaanders eerder al konden aangeven. Soms is dat het eerste stuk dat iemand speelde bij Excelsior. En dan kan dat stuk best oud zijn, want sommige leden zijn al 50 jaar lid.

Heeft u interesse in het jubileumboek, materialen of foto's voor de tentoonstelling, of informatie over oud-leden? Excelsior hoort het graag via excelsiorouderkerk125@gmail.com of bel met de secretaris Mirjam Bol-Meijer op 06-50000829. Meer informatie staat op: excelsiorouderkerk.nl/125

Meer berichten