We gaan bewoners praktische informatie geven over 'natuurinclusief' renoveren en over beplanting voor stadstuinen.
We gaan bewoners praktische informatie geven over 'natuurinclusief' renoveren en over beplanting voor stadstuinen. (Foto: )

Help het klimaat met de eigen tuin

Krimpenerwaard - Het klimaat verandert. De zware regenval van eind mei en de huidige droogte en hitte zijn tekenen aan de wand. Een andere ontwikkeling is het grote verlies aan biodiversiteit. Vooral de insectenafname krijgt nu veel aandacht. Gelukkig kun je woning en tuin aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en tegelijk de biodiversiteit te verhogen. De Werkgroep Steenbreek en de NVWK helpen je daar graag bij.

Door Jaap Graveland

De opwarming heeft vervelende gevolgen, zoals onaangename hitte in dorp en stad en bovenmatige regenval. Riolen lopen daardoor over zodat het afvalwater in de stadsvijvers komt. Een ongezonde situatie.

Wij als bewoners vergroten het probleem doordat we beplanting in de tuin steeds meer vervangen door tegels. Het water stroomt daardoor gelijk het riool in. De reden? We weten niet goed wat we moeten planten en zijn bang voor veel onderhoud.

Om de klimaatverandering tegen te gaan hebben het kabinet en gemeenten besloten dat alle woningen in 2050 energieneutraal moeten zijn. De komende jaren zullen dus veel woningen moeten worden gerenoveerd en geïsoleerd.

Bij renovatie en isolatie zijn vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en andere soorten vaak de klos: de spouwmuren en daken worden dichtgemaakt waardoor kraamkamers, schuil- en nestplaatsen verloren gaan.

De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard heeft zich daarom aangesloten bij het initiatief van de Werkgroep Steenbreek (website: steenbreekkrimpenaandenijssel.nl) en de gemeente Krimpen aan den IJssel om tuinen te vergroenen. Onder het motto: Leven(n)de Tuin!

We gaan bewoners praktische informatie geven over 'natuurinclusief' renoveren en over beplanting voor stadstuinen met veel waarde voor vogels, vlinders en bijen.

Beplanting kost niet meer onderhoud dan tegels. Een paar tips: kies sterke planten, werk met bodembedekkers tegen het onkruid en beperk het 'winterklaar' maken van de tuin.

Op 13 april hielden we hierover een druk bezochte lezingenavond in het stadhuis van Krimpen. De presentaties vol praktische tips en plantenlijsten vind je hier: https://www.nvwk.nl/werkgroepen/erfvogelwerkgroep. De lezingavond gaan we herhalen. Houd de agenda in de gaten voor een datum en voor meer activiteiten. Meer informatie via www.nvwk.nl of op www.facebook.com/denvwk. Reacties kunt u mailen naar column@nvwk.nl.

Meer berichten