Peter Pronkhorst van Thechno Weels heeft zelf ook een oldtimer Citroën."De meest vooruitstrevende innovatie kwam van dit automerk."
Peter Pronkhorst van Thechno Weels heeft zelf ook een oldtimer Citroën."De meest vooruitstrevende innovatie kwam van dit automerk." (Foto: )

Verjaardag Citroën wordt groots gevierd, inclusief lokaal tintje

Krimpen aan den IJssel - Wie kent niet de 'lelijke eend', ofwel in het Frans de 'Deux chevaux'? Deze auto van oprichter André Citroën werd in 1949 geproduceerd en was nog niet eens de eerste Citroën. Dat was de 'Type A' in 1919. Autofabriek Citroën bestaat dan ook bijna 100 jaar en dat wordt door de fans groots gevierd.

Door Thea van der Raaf

Peter Pronkhorst van Techno Weels is een fervent Citroënrijder. De liefde voor dit automerk is hem met de paplepel ingegoten, zoals hij het zelf omschrijft. Zijn vader was een van de oprichters van de Trachionclub Nederland. Pronkhorst: "De eigenzinnige techniek, zeker in de jaren 70 en 80, maken de Citroën tot een bijzonder merk. De meeste innovatie kwam van Citroën. De Traction is een auto die nu nog op de weg kan, zo ver vooruit waren ze." Reden genoeg om uitgebreid stil te staan bij het honderd jarig bestaan. Pronkhorst is eigenaar van Thechno Weels, een allround garagebedrijf in de Stormpolder, gespecialiseerd in banden en de restauratie van oldtimers, wat je gerust wel een unieke combinatie mag noemen. Hij is ook een van de organisatoren van het driedaagse familiefeest, dat georganiseerd wordt voor alle Citroënrijders. Op de prachtige locatie 'Eiland van Maurik', gelegen tussen Tiel en Utrecht, worden leuke gezinsactiviteiten georganiseerd. In een grote meuseum- en handelarentent zijn drie dagen lang Citroënonderdelen te koop. Pronkhorst: "Echte fans willen natuurlijke graag meerijden in een oude auto. Er zijn demonstraties en twaalf Citroënclubs zijn actief met elk hun eigen type auto. Er is een Foodplein, maar dan wel met allemaal Citroën HY's. Er wordt een barbecue georganiseerd en wat leuk is: de Lekkerkerkse band 'Avenue', waarvan de drummer mijn overbuurman was, treedt op. Zij vieren hun 55-jarig bestaan bij ons. Wat wij willen is dat de jonge generatie ook enthousiast wordt en blijft voor Citroën, want het is nog steeds een geweldig automerk. Met veel geluk hebben wij zelfs de primeur van de allernieuwste uitgave."

Het Citroën familiefeest is op 10,11 en 12 augustus. Er is gelegenheid om te kamperen en zo alle drie de dagen mee te maken of je kiest voor één dag. Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig vooraf tickets te bestellen, want met name voor de kampeermogelijkheid geldt Vol = Vol. Kijk voor meer informatie, kaartverkoop en de nieuwsbrief op www.100jaarcitroen.nl.

Meer berichten