Syrische vrijwilligers in één van de vijf wijkrestaurants in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Syrische vrijwilligers in één van de vijf wijkrestaurants in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: JOHN WIJNTJES)

Wijkrestaurants Krimpen, van een idee naar de werkelijkheid

Krimpen aan den IJssel - Ruim een jaar geleden was het nog maar een idee. Nu floreren vijf wijkrestaurants waar de inwoners van Krimpen aan den IJssel voor een gering bedrag kunnen genieten van een warme maaltijd. Het initiatief ging uit van de Specialiteit en KrimpenWijzer. De Vijverhoek ging als eerste van start, gevolgd door de Kajuit, de Parkrand en de Gouden Regen. De restaurants spelen quitte met de inkomsten uit de maaltijdprijzen. Dat is onder meer mogelijk door de inzet van vrijwilligers, onder wie een aantal Syriërs en mensen met een beperking. De ruimtes worden gratis ter beschikking gesteld door QuaWonen.

Door Jenny Enzlin

De toegang tot de restaurants moet vooral laagdrempelig zijn. Verder is spreiding over de wijken en inzet van vrijwilligers belangrijk, onder wie mensen met een beperking die in de keuken kunnen leren koken. De maaltijden worden bereid in de Specialiteit en vandaar gedistribueerd over de overige restaurants. Gemiddeld zijn de restaurants een keer per maand geopend, maar in de praktijk kan men dus elke week afwisselend een ander restaurant bezoeken. Voor het bedrag van 5 euro - voorafje, hoofdgerecht en dessert- kunnen de bezoekers genieten van een prima verzorgde maaltijd. Bovendien is eten in gezelschap wel een veel gezelliger dan in je eentje aan de keukentafel. Het bedrag is exclusief consumpties. De praktijk wijst uit dat de wijkrestaurants zeker in een behoefte voorzien. Vorige week dinsdag was de Specialiteit helemaal volgeboekt, met 95 gasten die zich het speciale vismenu goed lieten smaken. Daar moest overigens wel 2,50 euro extra voor betaald worden. Drie Syrische meisjes, middelbare scholieren, die deze avond ingeroosterd waren, hadden samen met hun collega's hun handen vol aan de bediening. Het was flink aanpoten geblazen. Twintig van de groep vrijwilligers van 35, zijn Syriërs met status. "Het is een goede manier om de taal te leren. En anders om kunnen wij ook van hen leren, onder meer respect voor ouderen zoals ingebed in hun cultuur", zegt Ellen van Pelt, maatschappelijk werkster bij KrimpenWijzer. Zij houdt dezer avond een oogje in het zeil en kijkt of alles goed reilt en zeilt. Achter de bar staan deze avond een Syrische sportlerares en een maatschappelijk werker, die graag weer aan de slag willen in hun eigen vakgebied. Maar ja, die moeilijke taal, die moeten ze eerst onder de knie krijgen. Gevraagd naar de motivatie van de Syrische medewerkers krijg je te horen dat ze graag iets terug willen doen voor de inwoners van Krimpen die hen zo gastvrij hebben opgevangen. Zij waarderen het heel erg dat ze nu wonen in een veilig land met zoals zij zeggen, 'hele aardige mensen'. "Vergeet niet", voegt Ellen van Pelt er aan toe, "Dat zij hele nare ervaringen achter de rug hebben. Je staat eigenlijk versteld
van de geestkracht waarmee zij hun plek in onze samenleving hebben bevochten."

Reserveren voor een maaltijd kan via 0180 515840, dagelijks tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Meer berichten