Het graanpakhuis aan de Koestraat 4 in Schoonhoven werd 50 jaar geleden verbouwd tot Kegelhuis De Engel.
Het graanpakhuis aan de Koestraat 4 in Schoonhoven werd 50 jaar geleden verbouwd tot Kegelhuis De Engel. (Foto: )

Het concept van Kegelhuis De Engel al 50 jaar een succes

Schoonhoven - In 1968 rolden de eerste ballen over volautomatische houten kegelbanen van Kegelhuis De Engel. Mensen een gezellige avond bezorgen met kegelen, oud Hollandse spellen en lekker eten was het doel, na 50 jaar is dit concept nog altijd succesvol. Een jubileum waar de Familie Pouw trots op kan zijn.

Door Tessa de Gruijter

Martijn Pouw: "Oom Kees van Engelen heeft het oude graanpakhuis in de Koestraat verbouwd tot kegelhuis. Op 1 juli 1968 werd Kegelhuis De Engel geopend. Vanaf het begin waren de banen automatisch, voor een uur kegelen gooiden men toen een gulden in de automaat. Een losse baan huren kan niet meer, we richten ons nu alleen op gezelschappen. Negen jaar na de opening hebben mijn ouders, Leen en Laura Pouw, de zaak overgenomen. Mijn zus Claudia en ik zijn opgegroeid in de Engel en als tieners hielpen we in de weekenden mee. In 2010 hebben wij het bedrijf van onze ouders overgenomen, zo is het kegelhuis nog altijd in de familie. Mijn vader leeft niet meer maar mijn moeder helpt nog volop mee." De Engel ontvangt gezelschappen voor een gezellige middag of avond en daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd zoals de nachtmarathon, bedrijvencompetitie, het sinterklaasfeest en Springerpark concerten. "Het eerste weekend van juli staat al 28 jaar in het teken van de nachtmarathon. Dit is ontstaan nadat er in 1988 werd gekegeld voor een wereldduur record. Vijf man, waaronder mijn vader, hebben 55 uur achter elkaar gekegeld. Om de mannen wakker te houden speelde er elk uur een ander team op de baan ernaast. Zo is het idee voor de jaarlijkse kegelmarathon ontstaan." Een ander uniek moment in de geschiedenis van het kegelhuis waren de opnames voor de film 'Toen was geluk nog heel gewoon.' "Het was erg bijzonder om in 2013 de filmcast te mogen ontvangen. Voor een geschikte locatie hadden ze navraag gedaan bij de voorzitter van de Kegelbond, hij heeft ons kegelhuis geadviseerd. De hele dag hebben ze gedraaid voor een paar minuten film. Onze banen zijn niet vervangen voor kunststof en de sfeer past nog bij de oude tijd. Voor veel mensen liggen hier herinneringen. Mensen die hier 25 jaar geleden zijn getrouwd komen nu weer terug om het jubileum op dezelfde manier te vieren. Dat is gaaf, het laat zien dat we mooie herinneringen hebben achtergelaten. Bij 50 jaar aan herinneringen stopt het niet, we hopen zo nog lang door te kunnen gaan!"

Bij Kegelhuis De Engel kunnen groepen kegelen op volautomatische kegelbanen, Oudhollandse spelletjes spelen en heerlijk eten. Het kegelhuis is te gebruiken voor feesten, vergaderingen, cursussen, karaoke, verjaardagen en nog veel meer. Info: www.kegelhuisdeengel.nl.

Meer berichten