(Foto: Schoonhoven Zilverstad)
(Foto: Schoonhoven Zilverstad)

Schoonhoven wil snelle invoering extra koopzondagen

Schoonhoven - Het bestuur van de Verenigde Ondernemers Centrum (VOC) Schoonhoven is blij met de plannen van de gemeente Krimpenerwaard om het aantal koopzondagen uit te breiden. Volgens het nieuwe coalitieakkoord mogen in de hele gemeente de supermarkten straks wekelijks op zondag open, terwijl in Haastrecht en Schoonhoven ook andere winkels maximaal 18 zondagen per jaar de deuren kunnen openen. "Om de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in stand te houden, moeten we kunnen inspelen op veranderend consumentengedrag."

Net als voor de gemeentelijke herindeling in 2015, mogen in Schoonhoven winkels op dit moment 12 zondagen per jaar open. "Dat functioneert goed", zegt VOC-voorzitter Michiel van der Schaaf. "Vooral rond evenementen zoals de culturele zondagen, de nationale zilverdag en de feestdagen zijn winkels in de binnenstad open. En maken ondernemers daarin zelf een keuze, met respect voor elkaar. " 

"Liefst hadden we gezien dat de coalitie was meegegaan in de wens van vrijwel alle winkeliersverenigingen in de Krimpenerwaard om koopzondagen toe te staan in kernen waar dat lokaal gewenst is. Maar we begrijpen het compromis en we kunnen het huidige voorstel met maximaal 18 koopzondagen voor de winkels goed leven."

Veranderend consumentengedrag
Invoering van het plan uit het coalitieakkoord betekent dat bewoners van de Zilverstad voortaan gewoon op zondag in hun eigen plaats naar de supermarkt kunnen en niet langer naar andere gemeentes hoeven uit te wijken. "Dat laatste gebeurt steeds vaker en is natuurlijk ontzettend slecht voor onze economie en werkgelegenheid", stelt Van der Schaaf. "Bovendien hebben toeristische winkels straks de mogelijkheid om in het zomerseizoen extra zondagen open te gaan, waardoor de stad toeristisch aantrekkelijker wordt en de horeca een impuls krijgt."
In beide opzichten wijkt Schoonhoven met zijn historische binnenstad en kleinstedelijke en toeristische karakter volgens de VOC duidelijk af van andere plaatsen in de Krimpenerwaard. "Om de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in stand te kunnen houden, moeten we kunnen inspelen op het veranderende gedrag van de moderne consument."

Het VOC-bestuur gaat ervan uit dat de gemeenteraad van Krimpenerwaard in september een besluit neemt over de invoering van het coalitieplan. Meteen daarna wil de ondernemerskoepel (waarbij zo'n 70% van de winkels en horeca in de binnenstad van Schoonhoven is aangesloten - red.) samen met de ondernemers een plan maken. 

Meer berichten