Het nieuwe schilderij. Foto: PR
Het nieuwe schilderij. Foto: PR (Foto: Picasa)

Onthulling van schilderij De Breeje Hendrik

schoonhoven - Op donderdag 20 september om 10.30 uur wordt in het plantsoentje tussen de bibliotheek en de Poolmanflat een nieuw schilderij van de Breeje Hendrik onthuld. Het oude was door weersinvloeden onherstelbaar beschadigd.
In 1956 werd tussen de huidige bibliotheek en de Poolmanflat aan de Talmastraat in Lekkerkerk een lange zeer brede sloot gedempt, in de dorpsmond "De Breeje Hendrik" genaamd. De naam verwees naar Hendrik van der Graaf, een tamelijk gezette en vriendelijke man. In het dorp, vol met bijnamen, werd hij daarom ook wel de dikke, of vaker- de Breeje Hendrik genoemd. Hij kwam uit een geslacht van herenboeren en graanhandelaren. Zij waren ook altijd betrokken bij het burgerlijk- en kerkbestuur.
Hendrik van der Graaf werd geboren op 20 juli 1862 aan de Voorstraat 170. Na zijn huwelijk met Pieternella van der Graaf bleef hij daar wonen. Later ruilde hij met zijn broer en ging toen wonen in de woning er naast op nummer 168. Op 2 november 1928 is hij daar overleden. Beide woningen, met op de achtergrond de kerktoren, zijn afgebeeld op het schilderij van De Breeje Hendrik dat op een kolom staat in het plantsoentje tussen de bibliotheek en de Poolmanflat in de Talmastraat.
In de Loet bezat hij ook een fraaie boerderij, de Hendrikshoeve. Ook deze boerderij is op het schilderij afgebeeld. Tijdens de verdere ontwikkeling van dit recreatiegebied is de boerderij afgebroken. De vrijgekomen ruimte, en de nog bestaande hooiberg, worden nu gebruikt door het kanocentrum.

Meer berichten