Nuna9s gaat met Martijn als eerste over de finish van de Sasol Solar Challenge. (Foto: Jorrit Lousberg)
Nuna9s gaat met Martijn als eerste over de finish van de Sasol Solar Challenge. (Foto: Jorrit Lousberg) (Foto: Jorrit Lousberg)

Martijn uit Krimpen rijdt Solar Team naar zege

Krimpen aan den IJssel - Het Nuon Solar Team heeft de race voor zonneauto's in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en zonneauto Nuna9S tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Nederlanders toch nog de eerste plek te bemachtigen. "We hebben echt alles gegeven", reageerde coureur en Krimpenaar Martijn Hoogelander (22), die Nuna9S over de eindstreep reed. "We zijn super trots dat we dit hebben gepresteerd."

Het Nuon Solar Team wist met 4.030,4 kilometer de grootste afstand af te leggen in acht dagen. Het Japanse team legde in totaal 3.941,4 kilometer af in de Zuid-Afrikaanse zonnerace.

Ook in 2016 en 2014 wonnen de Nederlanders de Sasol Solar Challenge. Dit jaar kende de race een voor het Nuon Solar Team dramatisch verloop toen de Nederlandse koplopers twee dagen voor de finish door de organisatie bestraft werden voor een vergissing van een ziek teamlid. Hij had per ongeluk zijn bagage in een strategievolgwagen van Tokai gezet en wilde daarin plaatsnemen. Hierop dienden de Japanners een officiële klacht in wegens 'schending van privacy' die ertoe leidde dat het Nuon Solar Team meer dan 100 kilometers moest inleveren op Tokai en de koppositie verloor.

Euforisch

Het team reageerde na alle perikelen euforisch op de zege: "Het was een race vol tegenslagen, maar het hele team heeft bewezen over ontzettend veel veerkracht te bezitten. We bleven vertrouwen hebben en zijn vol voor de winst gegaan. Fantastisch dat het is gelukt, zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). "Dit is echt een teamprestatie én het bewijs dat onze innovatieve 'Intelligent Cruise Control' een zeer effectief wapen was."
De tweejaarlijkse race duurde acht dagen en ging van Pretoria naar Stellenbosch.

Meer weten over het Nuon Solar Team? Kijk dan op www.nuonsolarteam.nl.

Meer berichten