Maureen van Dam geflankeerd door haar moeder Louisa (rechts) en Jacqueline van der Spoel.
Maureen van Dam geflankeerd door haar moeder Louisa (rechts) en Jacqueline van der Spoel. (Foto: )

Help Maureen strijden tegen de Ziekte van Lyme

Als je 21 bent dan wil je er met je vrienden en vriendinnen lekker op uit trekken, een sport beoefenen; onbezorgd leven. Maureen van Dam echter is vooral aan huis gebonden. En dat heeft alles te maken met de ziekte van Lyme.

Door Jan J. Timmer

Ouderkerk aan den IJssel - "Ik heb deze ziekte waarschijnlijk al tien jaar, vertelt de Ouderkerkse. "Ik heb Lyme waarschijnlijk ooit opgelopen door een tekenbeet." De laatste jaren werden de verschijnselen steeds heviger. Maureen zat een paar jaar geleden nog op het gymnasium. Door diverse klachten die de situatie verergerde, leidde dit er toe dat ze geen energie meer had om haar opleiding af te ronden. De situatie nu: Maureen is ongeveer tussen de 4 en 8 uur per dag op en de overige uren ligt ze op bed of op de bank. "Het voorbije jaar ben ik verder achteruit gegaan", weet ze.

Behandeling

Jacqueline van der Spoel, vriendin van Maureens moeder Louisa, trekt zich de situatie zeer aan "Je ziet een 21-jarige meid die altijd zeer sportief was en goed kon leren veranderen in iemand die altijd moe is, noodgedwongen veel op bed ligt en in een sociaal isolement terecht komt", zegt ze. "Helaas is er in Nederland geen behandeling mogelijk die Maureen echt helpt. In België en in Duitsland kan zij wel behandeld worden. Dit kost echter heel veel geld en zorgverzekeringen vergoeden deze kosten niet of nauwelijks. Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom, redeneren wij."

Veiling

Maureen heeft inmiddels samen met haar moeder Louisa een fundraise-actie opgezet die de behandeling in het buitenland mogelijk maakt. Zo veilt ze op de facebookpagina Maureentegenlyme, waar op zeer bijzondere items geboden kan worden, waaronder een voetbalshirt en de voetbalschoenen van Stefan de Vrij, kwarten voor shows van Karin Bloemen en Tineke Schouten, VIP-kaarten voor het ABNAMRO-tennistoernooi, een tablet, een gesigneerde koptelefoon van Martin Garrix, het kampioensshirt van Feyenoord mét alkle handtekeningen, een gitaar en diverse kledingitems en restaurantbonnen.Een donatie overmaken kan uiteraard ook: NL22RABO0332739244 t.n.v. Stichting Maureen tegen Lyme.
Daarnaast worden er de komende maanden in Ouderkerk diverse activiteiten georganiseerd die geld in het laatje moeten brengen voor het goede doel. Zo is er in Lunchroom de Heerlijkheid van maandag 15 tot en met zaterdag 20 oktober 2018 de actie 'Alle Punten voor Maureen', waarbij gasten koffie/thee met appeltaart kunnen eten en de opbrengst van de appeltaart geheel gedoneerd wordt aan het goede doel. Ook vinden de komende maanden onder andere een spinning-marathon, een zumba-marathon en een Letterfeest plaats en is 'Maureen tegen Lyme' aanwezig op de befaamde Winterfair van Ouderkerk.

www.facebook.com/maureentegenlyme

Meer berichten