Suzanne en Karin hebben er zin in. "Iets bijdragen aan anderen die het nodig hebben, omdat je weet hoe het voelt." (Foto: Thea van der Raaf).
Suzanne en Karin hebben er zin in. "Iets bijdragen aan anderen die het nodig hebben, omdat je weet hoe het voelt." (Foto: Thea van der Raaf). (Foto: )

Gezellige bijeenkomsten voor chronisch zieken in Krimpen

Krimpen aan den IJssel - Als chronisch zieke niet kunnen werken en voor het merendeel aan huis gebonden zijn. Dan word je wereld wel heel klein en ligt de eenzaamheid op de loer. Deze mensen, in de bloei van hun leven, willen binnen hun vermogen wel wat doen, willen sociale contacten en bijdragen aan de gemeenschap, maar in Krimpen bleken er voor hen weinig activiteiten.

Door Thea van der Raaf

Karin Burger heeft vanaf haar geboorte een longaandoening.Toch werkte ze fulltime als financieel manager. Daarnaast had ze geen energie voor sociale contacten of andere activiteiten. Begin 2015 werd Karin heel ziek en heel eenzaam: "Ik kon nog geen tien stappen lopen. Ik heb toen bij KrimpenWijzer om een maatje gevraagd. Zo heb ik Chris van Rijsdijk leren kennen. Na verloop van tijd werd ik iets beter , maar werken lukt niet meer. Ik zit dus alleen thuis, want iedereen om je heen werkt. Natuurlijk is er wel wat te doen in Krimpen, maar niet voor mijn leeftijd. Ik heb toen aan Chris gevraagd of het mogelijk is om samen met andere chronisch zieken iets te organiseren." Dit verzoek kwam bij Ellen van Pelt terecht en zij bleek meer van deze vragen te hebben gekregen. Ellen: "Het was wel bijzonder dat er opeens uit zoveel richtingen dit signaal kwam. Wij willen dit graag ondersteunen, want natuurlijk willen ook zij hun plek in de maatschappij innemen." "Mijn verhaal is hetzelfde", vertelt Suzanne Bruin. Suzanne kreeg vier jaar geleden de diagnose Ehlers Danlos Syndroom, een aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd, een bestanddeel dat botten en gewrichten op hun plaats moet houden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een arm zomaar uit de kom schiet. Zoals bij veel chronisch zieken is ook bij Suzanne niet elke dag hetzelfde. "Soms maak je de keuze om over je grens te gaan, waarvoor je de volgende dag moet inleveren. Zie je mij op een goede dag dan wordt er vaak gedacht, 'Zie wel het valt wel mee'. Echter meeste uren van de dag lig ik of zit ik in mijn rolstoel. Ook van daaruit bestaat de behoefte om iets voor jonge chronisch zieken te organiseren. Zodat we elkaar herkennen en ons verhaal kwijt kunnen." Inmiddels hebben Suzanne en Karin, samen met nog drie deelnemers de handen ineen geslagen. Het plan is om elkaar en mensen in dezelfde situatie vanaf november eenmaal per maand te ontmoeten voor een gezellige bijeenkomst in ontmoetingsruimte de Kajuit. De initiatiefgroep wil daarbij ook iets doen voor anderen, want ze zitten vol creativiteit en talent en dat wat ze nog wel kunnen stellen ze graag in dienst van de samenleving.
Chronisch zieken in de leeftijd van 25 tot 45 jaar, maar ook oprecht geïnteresseerden en natuurlijk de verzorgenden zijn welkom om mee te doen in deze groep die de naam 'Vrienden voor elkaar' kreeg. Voorwaarde is dat je in een groep kunt functioneren en communiceren. Aanmelden via:

KrimpenWijzer.nl

Meer berichten