Eens was het fixie, maar mensen die serieus geïnteresseerd zijn kunnen in de Vijverhoek hun creatieve brein los laten op het 3D printen. (Foto: Thea van der Raaf)
Eens was het fixie, maar mensen die serieus geïnteresseerd zijn kunnen in de Vijverhoek hun creatieve brein los laten op het 3D printen. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Makerspace Krimpen, zet je creatieve brein aan het werk

Krimpen aan den IJssel - Voorwerpen maken met een printer, het leek toekomstmuziek, maar inmiddels is het realiteit. Realiteit die zelfs voor de 'gewone' mens bereikbaar is, gewoon in ontmoetingscentrum de Vijverhoek.

Door Thea van der Raaf

Ooit ging het al onze voorstellingsvermogen te boven, maar daar staat het, op een tafeltje in de Vijverhoek. Een 3D printer die juist bezig is om een Star Wars poppetje uit te printen. Het maakt deel uit van het project Makerspace Krimpen. Hierbij is het de bedoeling dat een openbare ruimte toegankelijk is om kennis en ideeën uit te wisselen. Twee betrokken vrijwilligers, Francies en Reinier, gaan dit project met ondersteuning van KrimpenWijzer leiden. Zij kozen ervoor om te werken met de 3D printer. Reinier: "De kern van Makerspace Krimpen is om met elkaar kennis te delen. In dit geval leren omgaan met de 3D printer, maar ook ontwerpen tekenen, ideeën uitwisselen en misschien wel zelf verder ontwikkelen. In principe kan iedereen toegang krijgen tot het 3D printen en ontwerpen, zo ver staat het niet meer van ons af." Francies: "Op scholen is 3D printen al een examenonderdeel. Sommige studenten ontwikkelen zich sneller dan ze op school leren. Een 3D apparaat is nu nog duur en niet iedereen kan zo'n apparaat aanschaffen. Daarom Makerspace Krimpen. Zowel jongeren als ouderen met affiniteit met de 3D techniek kunnen hier nieuwe ideeën opdoen en hun creatieve denken ontwikkelen."Voor de leken onder ons: wat is 3D printen eigenlijk? Een biologisch afbreekbare kunststof draad gaat via een slangetje naar een verwarmingselement, een zogenaamde 'hot end'. Daar komt de kunststof als een gesmolten draadje uit. Het ontwerp dat geprint moet worden, wordt via een computerprogramma in 'plakjes' naar de printer gestuurd. De printer stapelt het gesmolten draadje als 'plakjes' op elkaar en het ontwerp ontvouwt zich geleidelijk op de plaat van de printer. Reinier: "In beginsel is het simpel en voor iedereen toegankelijk nu het er is. Met Makerspace Krimpen willen we anderen nieuwsgierig maken en hun interesse wekken om met ons mee te denken. We staan hier aan de vooravond van een enorme maatschappelijke ontwikkeling op technologisch gebied." Dus kom achter die computer vandaan en gebruik je hersens om je creatief te ontwikkelen. Op deze avonden wordt geen les geven, maar wordt er van elkaar geleerd.

Op woensdag 14 en 21 november worden om 19.30 uur introductieavonden georganiseerd. Inloop vanaf 19.15 uur. Aanmelden via makerspacekrimpen@gmail.com, een pb op facebook.com/makerspacekrimpen of het loket van KrimpenWijzer: 0180 515840.

Meer berichten