Leerlingen van het Kompas kijken hoe de lasersnijder de onderdelen voor een vogelhuisje uitsnijdt. (Foto: Thea van der Raaf)
Leerlingen van het Kompas kijken hoe de lasersnijder de onderdelen voor een vogelhuisje uitsnijdt. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Nieuw op het Krimpenerwaard College: De Maakplaats

Krimpen aan den IJssel - Een 3D printer en een lasersnijder, je leert er mee werken op de nieuwe Maakplaats van het Krimpenerwaard College. Donderdag 8 november opende wethouder Arjan Neeleman de ruimte die speciaal is ontwikkeld om leerlingen met techniek in aanraking te brengen.

Door Thea van der Raaf

Werken met je hoofd is prima, maar er is steeds meer gebrek aan mensen die ook met hun handen kunnen werken. Op het Krimpenerwaard College zijn ze zich daar van bewust. Zij geven leerlingen de kans om ook hun creatieve kant te ontwikkelen, zodat zij een goede keuze kunnen maken als het gaat om hun toekomstige loopbaan. In de Maakplaats, die zowel is ingericht in een lokaal als in de gang daarbuiten kunnen leerlingen hun eigen ideeën ontwikkelen en uitwerken in diverse materialen zoals metaal, hout en kunststof. In het atelier staan een aantal 3D printers en een laserprinter waarmee ze hun idee snel kunnen omzetten in een project. High tech dus, en dat is nodig vindt Ad Keller, rector van het KC. "We doen teveel met ons hoofd terwijl er steeds meer vraag is naar handwerk en techniek. Mijn mening is dat kinderen in aanraking moeten komen met nieuwe technieken en daarmee hun eigen creativiteit en inzicht moeten ontplooien. Als school moet je innovatief zijn en deze nieuwe ontwikkelingen aanbieden. De Maakplaats past heel goed bij een kansrijke toekomst. Als leidinggevende geloof ik er heel erg in dat we deze kant op moeten", gaat Keller enthousiast verder. "De Maakplaats is in de toekomst geïnteresseerd. Veel meer vakken kunnen worden uitgewerkt in de Maakplaats. Het is niet alleen techniek, het is veel meer dan dat. Dat is de meerwaarde. Wij praten ook met ouders en zij ondersteunen onze mening. Zij hebben de financiering voor de lasersnijder verzorgd." Sandra van Beek is een van die betrokken ouders en zit in het bestuur van de oudervereniging van het KC. Deze vereniging heeft een speciaal fonds, K€$h genaamd, waar bepaalde verzoeken uit gefinancierd kunnen worden. Sandra: "Leerlingen en docenten met ideeën die anders moeilijk van de grond komen kunnen bij ons een verzoek indienen. Wij kunnen het idee honoreren. Zo is de lasersnijder er gekomen. Zo hebben wij al heel wat leuke initiatieven kunnen verwezenlijken." Tijdens de opening van de Maakplaats waren de leerlingen van groep 8 van het Kompas aanwezig. Zij zijn de eerste die les krijgen in de Maakplaats. In de maand november krijgen alle groepen 8 van de basisscholen de gelegenheid om kennis te maken met deze nieuwe technieken, want zegt Keller: "Ook daar moet meer aandacht besteed worden aan deze ontwikkeling. Dus samenwerking lag voor de hand." Leerlingen van groepen 8 uit Krimpen en daarbuiten krijgen de komende tijd de gelegenheid om kennis te maken met alle mogelijkheden op het Krimpenerwaard College. Donderdag 24 januari is het open huis en zijn ouders en leerlingen van harte welkom voor een rondleiding en uitleg over de vakken.

Meer berichten