De dames zouden het heel leuk vinden als er nog meer handwerksters tijdens de donderdagmiddag zouden komen. (Foto: Thea van der Raaf)
De dames zouden het heel leuk vinden als er nog meer handwerksters tijdens de donderdagmiddag zouden komen. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Kom ook gezellig handwerken (en kletsen) in Ouderkerk

Ouderkerk - Gezellig met elkaar een middagje handwerken. Bij 'Te hooi en te gras' doen ze dat al tien jaar. Elke eerste donderdag van de maand brengen de dames hun eigen handwerk mee, delen elkaars kennis en kletsen ondertussen bij een kop koffie of thee heel wat af.

Door Thea van der Raaf

Tien jaar geleden bedachten Willy Baan en Marianne van den Broek dat het leuk zou zijn om een handwerkmiddag te houden, zonder dat ze les hoefden te geven. Bij 'Te hooi en te gras', sinds 25 jaar het bedrijf van Marianne, werden toentertijd creatieve feestjes georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Margo van Tuyl, handwerkster van het eerste uur maakte reclame voor de nieuwe handwerkclub en twaalf dames meldde zich al meteen aan. "Het was direct een gezellig clubje", zo vertelt Margo. "Op een gegeven moment zijn we eenmaal per jaar een middagje uit gaan organiseren, Zoals afgelopen voorjaar. Toen gingen we naar naar het historisch museum in Bleskensgraaf waar een tentoonstelling over poëzie-albums was. Daarna zijn we nog naar een handwerkwinkel geweest. Het is altijd leuk om iets met elkaar te doen." Margo was ook nu degene die de publiciteit zocht voor de handwerkclub. "Het is leuk om te laten weten dat we tien jaar bestaan. Bovendien zouden we er graag nieuwe, ook jonge, mensen bij hebben. Het is hier ontzettend gezellig. We wisselen patronen met elkaar uit. Er liggen hier altijd patronen waar je uit kunt kiezen. Je doet ideetjes op van de anderen en heb je een probleempje met je handwerk, dan is er altijd wel iemand die het voor je op kan lossen." Zelf is Margo ten tijde van dit interview bezig om een ketting, die gebroken is, opnieuw te rijgen. "Het maakt helemaal niet uit wat je doet, alhoewel: een moeilijk werkje en kletsen gaan niet altijd samen", zegt ze glimlachend opkijkend van haar werk. Hardanger, een Noorse borduurtechniek, hoe doe je dat? Op de handwerkclub leer je zo'n nieuwe techniek van een van de andere dames. Ondanks dat het niet de bedoeling is dat er ook les wordt gegeven, kan Marianne, als voormalig handwerkjuf, het niet laten om af en toe een minicursus te geven. Op het moment zitten drie dames te zweten op het breien van een sok. Een hele uitdaging, zo vertellen ze, want de sok bestaat uit allerlei motiefjes in verschillende kleuren, en ja het moet ook nog een sok worden die je kan dragen. Iets waar onze oma's hun hand niet voor om draaiende, maar wie breit er tegenwoordig nog sokken? De dames hebben er schik in om zo'n moeilijk werkje onder de knie te krijgen. Donderdag 6 december is de eerstvolgende handwerkmiddag van 13.30 tot 15.30 uur bij Te Hooi en te gras aan IJsseldijk West 75. Telefoonnummer 0180 681282. De kosten zijn 3,00 euro voor de koffie of thee. Kom ook handwerken, je bent van harte welkom.

Meer berichten