Dikkie Kers en Ramona Sluis staan voor hun klanten klaar in de Hollandse Gebakkraam op de vaste plek naast de Grote kerk in Schoonhoven.
Dikkie Kers en Ramona Sluis staan voor hun klanten klaar in de Hollandse Gebakkraam op de vaste plek naast de Grote kerk in Schoonhoven. (Foto: )

Al 20 jaar oliebollen van Dikkie Kers

Schoonhoven - Elk jaar staat de Hollandse gebakkraam van het familiebedrijf T. Kers & D. Renes en zonen naast de Grote kerk in Schoonhoven. Oliebollen, appelflappen, suikerwafels en nog veel meer lekkernijen zijn hier vanaf het laatste weekend van oktober tot oudejaarsdag verkrijgbaar. Al twintig jaar staat Dikkie Kers in deze kraam, voor klanten een vertrouwd gezicht.

Door Tessa de Gruijter

Het familiebedrijf uit Lopik heeft meerdere kramen die bemand worden door familieleden. Dikkie Kers stapte 20 jaar geleden in de zaak van zijn ouders. Dikkie: "Toen ik als achttienjarige jongen van school af kwam stopte mijn oom met de kraam in Schoonhoven. Ik heb het werk van hem overgenomen. Twee maanden per jaar sta ik op deze vaste plek naast de kerk, de andere maanden ben ik met suikerspinnen, churros, een snoepkraam of oliebollen op kermissen en braderieën te vinden. We hebben ook kramen in Utrecht, Woerden, Houten en Leidsche Rijn, deze worden bemand door mijn ouders, mijn twee broertjes en een tante. Om een band met klanten op te bouwen hebben we ervoor gekozen om niet te rouleren. Ik ben dus zelf altijd in deze kraam te vinden. Op de momenten dat de winkels open zijn dan kunnen mensen bij ons oliebollen halen. In de ochtend ben ik eerst bezig met het voorbereidende werk zoals het maken van beslag en het schillen van appels. Het duurt even voordat ik iets kan verkopen maar vanaf 10.00 uur heb ik alles vers liggen."
Partner Ramona Sluis helpt elke vrijdag en zaterdag. Ramona: "Het is erg leuk om dit al zo lang samen te kunnen doen. Klanten zijn altijd enthousiast als we er weer zijn, we hebben echt iets op kunnen bouwen. Voor veel gezinnen is het een traditie om bij ons oliebollen te halen. Hierdoor zien we kinderen opgroeien, een klein meisje dat jaren geleden door haar oma met een muntje op pad werd gestuurd kom nu als twintiger zelf bij ons oliebollen halen. Het goede contact met klanten is het leuke van deze vaste plek."
Dikkie: "De huidige kraam is ook echt op maat gemaakt, hij past precies tussen de boom en de rand van de stoep. Ik ben begonnen met een kraam die de helft kleiner was, toch had ik een nog wel grotere kraam willen hebben. Mijn broertje heeft de nieuwste kraam, die is wel vier meter langer en breder. We hebben allemaal onze eigen kraam maar we runnen het bedrijf echt samen. De kramen staan bij mijn ouders op het terrein, daar zijn ook de loodsen waar we de voorraad beheren. Regelmatig eten we zaterdagavond met z'n allen in ons ouderlijk huis, onze twee kinderen gaan dan ook mee. Of ze later ook oliebollen gaan bakken, dat weet ik niet. De jongste van vier jaar is al wel een echte oliebolleneter, dus wie weet!"

https://www.facebook.com/oliebollenkraamkers/

Meer berichten