Jozina Hoek wil de kinderen van haar school motiveren om iets voor een ander te doen. De kruidnotenactie van ZOA is hier een voorbeeld van.
Jozina Hoek wil de kinderen van haar school motiveren om iets voor een ander te doen. De kruidnotenactie van ZOA is hier een voorbeeld van. (Foto: Jozina Hoek wil de kinderen van haar school leren om iets voor een ander te doen. De kruidnotenactie van ZOA is hier een voorbeeld van. )

Juf Jozina is met hart en ziel bezig voor het goede doel

Schoonhoven - Jozina Hoek heeft het hart op de goede plek, op verschillende manieren zet zij zich in voor het goede doel. Als ambassadeur van de Stichting Vietnam Nederland geeft ze lezingen en verkoopt ze sjaals. Binnen de Hervormde Gemeenschap Schoonhoven is Jozina voorzitter van de zendingscommissie, de rommelmarkt en het initiatief 'Komt Allen Tezamen'. Op PCB De Rank werkt ze als leerkracht en zet ze zich actief in voor de Goede Doelen Commissie. Op zaterdagmiddag kan je haar bij Dorcas tegen komen, daar staat ze achter de kassa. Het is bijzonder dat iemand zich zo vol overgave inzet voor de medemens.

Door Tessa de Gruijter

Jozina Hoek (60) is oma van 11 kleinkinderen en staat nog twee dagen per week voor de klas. Daarnaast maakt ze tijd voor het vele vrijwilligerswerk dat ze doet. Jozina: "Dat ik iedereen wil helpen zit er al van jongs af aan in. Ik ben snel geraakt door onrecht in de wereld. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder boos werd omdat ik 100 gulden aan een goed doel had gegeven terwijl ik weinig verdiende met mijn eerste bijbaantje. Heel veel dingen vind ik leuk en ik kan erg enthousiast worden van mooie initiatieven. Ik voel me enorm betrokken bij de organisaties waar ik me voor inzet en ik word blij van mooie opbrengsten. Soms lopen er te veel dingen door elkaar en lig ik er 's nachts wel eens wakker van. Naast mijn gewone agenda heb ik een planagenda, om alle acties overzichtelijk te houden. Om geld op te halen voor Stichting Vietnam Nederland verkoop ik sjaals, omslagdoeken, tassen en pop-up kaarten. Dit doe ik al 10 jaar, in het begin nam ik naar elke verjaardag spullen mee. Nu sta ik regelmatig op braderieën of kom ik op uitnodiging langs voor een lezing. Ik vind het leuk om te verkopen en een praatje te houden. Handelen zat er bij mij al vroeg in, maar als kind wist ik al dat ik juf wilde worden. Als juf vind ik het belangrijk de kinderen te motiveren om iets voor een ander te doen. De actie waarbij kinderen kruidnoten verkopen voor het goede doel is daar een voorbeeld van."

Meer berichten