(Foto: Nacht van het Zilver)
(Foto: Nacht van het Zilver)

Zelf ontwerpen en smeden tijdens Nacht van het Zilver

Schoonhoven - Tijdens de tiende Nacht van het Zilver, op 15 december 2018 in Schoonhoven, kunnen bezoekers op verschillende plekken aan de slag om zelf het ontwerpen en smeden onder de knie – of beter gezegd: tussen te vingers – te krijgen. Tussen 18.00 en 00.00 uur vindt een walk-in workshop plaats bij Havenstraat 47A . Bij goudsmid Esther van Vliet, voor deze avond te vinden in B&B De Blauwe Deur aan de Haven 52, is een sieraad te ontwerpen. Vakscholieren, (semi-)professionals en cursisten kunnen bovendien meedoen aan de smeedwedstrijd Heel Schoonhoven Smeedt. 
 
De Nacht van het Zilver vindt plaats in een sprookjesachtige setting. Op verschillende plekken in de binnenstad staan vuurkorven en is mooie verlichting geplaatst. Meer dan dertig goud- en zilversmeden zetten de deuren van hun atelier, galerie of werkplaats open om iets van de zilverkunst te tonen. Het programma biedt veel activiteiten. In het Nederlands Zilvermuseum vindt een Zilverbingo plaats. Bezoekers kunnen onder leiding van een gids de stad ontdekken en leren over de geschiedenis en het zilverambacht in Schoonhoven. Bij Goud- en Zilverwerk Schoonhoven van At Brandenburg aan de Haven 70A wordt een verkoping bij opbod gehouden van zilverkunst. 
 
Exposities
Bijzondere exposities vindt men bij Rikkoert, met de collectie van het Finse merk Lapponia. Henk de Leeuw den Bouter toont op Kerkstraat 3 zijn nieuwe collectie zilveren broches, hangers en ringen, ontworpen met bijzonder ponsversieringen. Traditiegetrouw presenteren een aantal Utrechtse goud- en zilversmeden hun laatste creaties in de Hoge Vierschaar onder het Stadhuis van Schoonhoven, Stadhuisstraat 1. Carolien Krull en Zwanette Mariken exposeren tijdens de Nacht van het Zilver in de Veerstraat 6. In dit straatje opent Kirsten Quadackers om 18.00 uur haar nieuwe atelier, op Veerstraat nummer 1C. Ten slotte exposeert en demonstreert Tim Willebrands de kunst van het emailleren in de Oude Apotheek op de Haven 67. 
 

Meer berichten