Jonathan hoopt bij de zes kandidaten te horen die strijden om de titel 'Beste van de wereld in wiskunde'. (Foto: Thea van der Raaf)
Jonathan hoopt bij de zes kandidaten te horen die strijden om de titel 'Beste van de wereld in wiskunde'. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Is Jonathan het beste in wiskunde?

Krimpen aan den IJssel - De Krimpense Jonathan Zandee heeft een wiskundeknobbel. Die zie je gelukkig niet fysiek, maar eenmaal op het voortgezet onderwijs werd wel duidelijk hoe goed hij in wiskunde is. Jonathan is niet verbaasd: "Mijn broer kwam ook ver in de Wiskunde Olympiade."

Door Thea van der Raaf

De zeventienjarige Jonathan zit in de zesde klas van het VWO op het Wartburg College, locatie Revius. In de periode november 2018-juni 2019 doet hij mee aan de trainingen van de Wiskunde Olympiade, in de hoop te worden geselecteerd voor de ultieme test: de Wereld Wiskunde Olympiade in het Verenigd Koninkrijk. In de eerste klas van het voorgezet onderwijs deed Jonathan mee aan de Kangoeroewedstrijd, een wereldwijde wiskundewedstrijd die op school wordt gehouden. Jonathan: "Ik hoopte op een goed resultaat, maar dat ik zo hoog zou scoren had ik niet verwacht. Ik werd uitgenodigd om mee te doen aan de Junioren Wiskunde Olympiade. Ook dat ging goed en dus deed ik ook mee aan de Nederlandse Wiskunde Olympiade." De Nederlandse Olympiade bestaat uit drie rondes. De eerste op school, de tweede op een universiteit en de derde in Eindhoven. In het eerste jaar kwam Jonathan nog niet zo ver, maar in het tweede en derde jaar haalde hij de finale. Dit jaar werd hij zelfs tweede en dus is hij een van de dertig die uitgenodigd zijn om te trainen voor de uiteindelijke Wereld Olympiade. Uit deze dertig studenten wordt ook een selectie gemaakt voor de Benelux Wiskunde Olympiade. Uiteindelijk gaan er maar zes voor de wereldtitel naar de UK. Natuurlijk hoopt Jonathan een van hen te zijn. "Daarvoor moet ik van november tot juni trainen. Maandelijks is er een bijeenkomst, soms een dag, soms een weekend. Elke week maak ik opdrachten, waarbij ik ondersteuning krijg van een tutor, iemand die ooit zelf meedeed aan de wedstrijd. Tijdens een bijeenkomst heb je steeds wiskunde sessies van drie uur. In een weekend doe je wel tien uur wiskunde! Daarnaast is het ook heel gezellig met de andere deelnemers van vorig jaar. Ook zij gaan er nog een keer voor, want als je zo dichtbij bent geef je het niet op. De leermomenten en de ondersteuning van de tutor brengen je steeds iets hogerop. De opdrachten tijdens de wedstrijd zijn het ene jaar net even te moeilijk, maar een jaar later lijken ze gemakkelijker. Daaruit blijkt dat je bent gegroeid. Daarom moet je ook niet na een jaar stoppen. De wiskundeopdrachten zijn niet vergelijkbaar met wiskunde op school," gaat Jonathan verder. "De wiskunde van de Olympiade moet je op een andere manier benaderen. Er schuilt een logica in, waar je in de eerste instantie niet opkomt. Dat maakt het een uitdaging." Jonathan raadt iedereen met interesse in wiskunde aan om mee te doen. Je weet maar nooit. Het is leuk. Het gaat veel verder dan op school en het is zeker goed voor je toekomst. Jonathan gaat na het VWO naar de T.U Delft en verwacht daar te ontdekken in welke wiskunderichting zijn toekomst gaat.

Meer berichten