Van links naar rechts: Amet van Capelle, Ali Mohamed Ibrahim, Lia Koelewijn en Jaap Koelewijn. (Foto: berrydereusfotografie.nl)
Van links naar rechts: Amet van Capelle, Ali Mohamed Ibrahim, Lia Koelewijn en Jaap Koelewijn. (Foto: berrydereusfotografie.nl) (Foto: berrydereusfotografie.nl)

Amper slapen, maar wel een mooi vak

Krimpen aan den IJssel - Het schiet er vaak bij in, voor Jaap (63) en Lia (59) Koelewijn uit Krimpen aan den IJssel: slaap. Als depothouder voor landelijke en regionale kranten moet je ertegen kunnen, gebroken nachten en hazenslaapjes overdag. Er blijft sowieso weinig tijd voor privézaken over. Depothouder ben je fulltime, letterlijk, zes dagen per week.

Door Sandra van Maanen

Jaap Koelewijn wist echter wat hij aanging, vijf jaar geleden. Na een carrière in de metaal en als beroepschauffeur, koos hij voor zelfstandigheid en werd depothouder voor De Persgroep in Krimpen aan den IJssel. Dagelijks stuurt hij 68 bezorgers met landelijke en regionale titels van de uitgever op pad. Het rayon van Jaap en Lia omvat Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel. Dertig wijken, goed voor zo'n 6000 abonnees.
Jaap is 63 jaar maar nog lang niet uitgewerkt. "Het vooruitzicht om straks zeven dagen per week voor me uit te kijken vind ik verschrikkelijk. Iets minder werken is prima, helemaal stoppen niet. Ik sta 100 procent achter mijn werk, Lia ook. Dat is het leuke, we zijn beiden enthousiast, hebben onze eigen taken in dit bedrijfje. We helpen elkaar waar het nodig is." Lia doet de bevoorrading van verkooppunten in de regio, zij brengt de kranten naar de supermarkten, tankstations en kiosken.

Perfect

De wekker gaat al om 03.15 uur, de eerste ochtendkranten komen drie kwartier later op depot binnen. Om 07.00 uur moeten ze bij abonnees in de bus zitten. Als Jaap een uur later thuiskomt, drinkt hij met Lia koffie, daarna mag hij anderhalf uur slapen. 's Middags begint de hectiek opnieuw als de middagkranten (NRC) wordt geleverd. Daar is hij tot 17.15 uur in het depot mee bezig.
Klachten in bezorging handelt Jaap 's avonds persoonlijk af. Het zijn er niet veel, hij zit strak op zijn team, de meesten doen het werk perfect. Jaap heeft zowel jonge als oudere bezorgers, de oudste is maar liefst 76 en heeft al 25 jaar een wijk. "Deze bezorger spaart met dit werk complete vakanties bij elkaar. Iedere zomer gaat hij vier, soms vijf weken op pad." Jongeren gunt Jaap de kleine wijken, die ze met licht kunnen lopen. "Een aantrekkelijk baantje hoor, zo'n krantenwijk. In winkels of horeca is het vaak afwachten, of het druk genoeg is en of ze je daadwerkelijk nodig hebben. Bij de krant is dat niet het geval, die moet altijd geleverd worden."

Verantwoordelijkheid

Vol lof is Jaap over zijn 'buitenlandse' bezorgers, afkomstig uit Somalië, Armenië of Iran. Hij heeft er veel lopen. "Zij hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Uit wijken die zij lopen komen nooit klachten over bezorging. Verdrietig is dat juist deze bezorgers in de week dat ze met nieuwjaarskaartjes aanbellen, geregeld voor een dichte deur staan. Of zelfs de hond achter zich aan krijgen gestuurd. Dan schaam ik me kapot."

www.persgroep.nl

Meer berichten