Sandra en Arjen bij het rendieren tellen, oftewel 'Renskiljning', in Zweden
Sandra en Arjen bij het rendieren tellen, oftewel 'Renskiljning', in Zweden (Foto: onbekend)

Sandra en Arjen verhuizen van Krimpen aan de Lek naar Zweden

Krimpen aan de Lek - Sandra Kint en Arjen van Berlo gaan emigreren. Onlangs verkochten zij hun huis in Krimpen aan de Lek en kochten een huis in Särna, Zweden. In Särna kochten zij een groot huis om daar een B&B te beginnen.

Door Annemarie van der Ploeg

Kint werkte tot voor kort als Gz-psycholoog in een kliniek voor jong volwassenen met autisme in Dordrecht. Zij wilde heel graag uit de GGZ omdat het in de klinische setting behoorlijk hectisch is. Arjen werkte bij het CAK als proces coördinator bij de ICT. In Zweden willen zij iets heel anders gaan doen. Sandra werkte vroeger al eens in de horeca. "We gingen naar Zweden op vakantie en hebben er tijdens onze eerste vakantie onze huidige vrienden leren kennen. Het zijn Sami mensen uit Idre, vlakbij Särna, een soort rendierenhouders. Bij de tweede of derde vakantie zijn we met hen de bergen in gegaan. Dat vonden we machtig mooi. Ook hielpen we mee met 'Renskiljning', het scheiden en tellen van rendieren zodat het toegestane aantal weer op orde is. Mijn vriendin zei toen al: "Kom hier werken." Zij hebben rendieren en gidsen ook met rendieren en vertelden ons heel veel over het Sami-volk. We gingen altijd basic op vakantie met de daktent op onze Landrover. We zijn heel erge natuurmensen. We houden van rust en van schone lucht en kwamen heel veel vriendelijke mensen tegen in Zweden. We kwamen steeds meer tegen en hadden zoiets van: "Als we nu niet gaan, doen we het niet meer, dus we gaan vertrekken", legt Sandra uit.

De voorbereidingen lopen al een jaar. Sandra vertelt: "We volgen Zweedse les op Skype, maar spreken de taal natuurlijk niet gelijk vloeiend. Maar de mensen daar vinden het fijn als je de moeite doet om het te leren. We worden heel fijn ontvangen. Ook door de gemeente. We weten dat de Zweedse mentaliteit anders is dan de Nederlandse: rustig aan, het komt volgende week wel." Arjen vult aan: "Toen we dit huis verkochten, was drie uur later de koop beklonken. Dat zelfde proces heeft met ons nieuwe huis vijf tot zes weken geduurd. Het is een hartstikke elektronisch land, maar het lijkt wel of niemand zijn email leest."

Sandra en Arjen kochten een oud ziekenhuis uit 1890. "Het is een heel groot, geel soort Pippi Langkoushuis met 18 kamers. Daar gaan we een soort B&B, hostel-achtig iets in beginnen. Iets tussen luxe en basic in, waar mensen hun potje kunnen koken maar ook ontbijt of lunch kunnen krijgen. Arjen wil gaan gidsen en ik wil iets met rendieren gaan doen. Er zijn allerlei plannen, dus maar zien hoe dat gaat", aldus Sandra.

Sandra vindt het wel moeilijk om uit Nederland weg te gaan. "Het huis is weg. Je hebt geen huis om naar terug te keren. En mijn moeder is 86 en mijn vader 83. Dat vind ik lastig. Zij hebben zelf ook in het buitenland gewoond en vinden dat we het moeten doen. "Je moet je hart volgen." Dus dat is het niet, maar ze vinden het wel moeilijk." Kijk ook op www.natuursporen.nl en op www.turistgardensarna.se.

Meer berichten