begraafplaats van Ammerstol
begraafplaats van Ammerstol (Foto: gemeente krimpenerwaard)

Lezing over veranderde opvattingen over begraven in Ammerstol

Ammerstol - Op zondagmiddag 10 februari verzorgt Wim Cappers op uitnodiging van de kerk in Ammerstol en de VVP afdeling Lekkerkerk en omstreken een PowerPointpresentatie in de kerk in Ammerstol. Onderwerp van de presentatie is: “Samenkomst, stakingen en strijdliederen; de rode familie en de wereldlijke houding tegenover de dood”.

Ammerstol stond enkele decennia geleden bekend als het Moskou aan de Lek. In het arbeidersdorp maakten socialisten en communisten de dienst uit. Zij geloofden niet in een leven na de dood. De heilstaat moest in het hier en nu worden bevochten. Overleed er iemand, dan ging de aandacht uit naar de voortgaande strijd op aarde. De uitvaart was een demonstratie van rode eensgezindheid en het geloof in het naderende arbeidersparadijs. Socialisten, communisten en anarchisten zorgden voor hen die achterbleven.

In deze PowerPointpresentatie vertelt dr. Wim Cappers, funerair historicus en sinds twee jaar inwoner van Ammerstol, hoe de omgang met de dood eerst een christelijk karakter had. Maar sinds eind zestiende eeuw kregen de begrafenis en later ook andere aspecten van de funeraire cultuur een meer wereldlijk karakter. Deze tendens was in versterkte mate zichtbaar binnen de rode familie.

De lezing begint om 15.00 uur. Het adres van de kerk is Kerkplein 4 in Ammerstol. De toegang is gratis; ook de koffie of thee in de pauze.

Na afloop is er een open schaalcollecte.

Meer berichten