Foto: JWIJNTJES 0654257277

Jannie van Vliet geeft al jaren naailes

Krimpen aan den IJssel - In deze tijd van alles voordelig kopen bij de bekende kledingzaken is het toch wel bijzonder dat er ook nog zelf kleding genaaid wordt. Een reden om eens een middagje bij Jannie van Vliet langs te gaan aan de Trimbaan 27.

Door Bab Riem Vis

We treffen op de als naaiatelier ingerichte zolder een vijftal dames aan, waarvan de jongste 30 en de oudste 62 jaar is. Terwijl er 'hard' wordt gewerkt, en uiteraard gezellig gekletst, worden er door Jannie (76) allerlei adviezen gegeven. Zelf naait ze al heel lang, maar haalde pas op latere leeftijd bij ENSAID (Eerste Nederlandse Stichting voor Activering en Instructie voor Damesmode) haar lerares coupeuse-diploma.

Met veel plezier geeft Jannie al jaren een paar keer per week haar kennis en ervaring in het naaien door. Over los of strak naaien of over welke steekgrootte afhankelijk van de soort stof gebruikt kan worden. Een dunne of dikke naald, bijvoorbeeld bij het werken met spijkerstof.

Een opleidingsboek van de ENSAID (die al 100 jaar bestaat) ligt deze middag op tafel klaar en de diverse basistechnieken daarin beschreven komen de dames ook in 2019 goed van pas. Van patroon-tekenen tot hoe bijvoorbeeld de hals en mouwen enzovoorts afgewerkt moeten worden. Jannie vertelt dat zij niet minder dan acht opleidingsboeken voor het examen lerares coupeuse heeft.

Allerlei complimentjes krijgen we deze middag over het volgen van naailes bij Jannie te horen. Belangrijk onderdeel is het leren van patroontekenen. Zij besteed daarbij veel aandacht aan de maten die door haar zelf genomen worden van iedere cursist.

Zoals van Nina: ''Ik naaide al, maar hier bij Jannie leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Zoals manchetten of een kraag aanzetten''. Met 30 jaar is zij deze middag de jongste cursiste. Nina is bezig met het naaien van een pyjama. Dat is heel bijzonder. ''Ja, want die je kunt kopen, daarvan zijn bij mij de mouwen altijd te kort. Deze is bijna klaar en Jannie heeft me geholpen met het maken van een patroon. Zij doet dat zo geweldig goed.''

Georgestine is met 62 jaar deze middag de oudste. Zij werkt in de verpleegzorg. ''Ik vind het erg leuk om als hobby te naaien. Een paar jaar geleden ben ik bij Jannie begonnen en het is heel prettig om goede adviezen te krijgen. Naar aanleiding van een creatie op een foto die ik kreeg van mijn dochter hebben we samen een patroon getekend. Daarbij kreeg ik veel hulp. En het is hier heel gezellig.''

Voor Yvonne is dit het tweede jaar dat ze naailessen volgt bij Jannie. ''Ik hoorde op de quiltclub, waar we samen op zitten, dat zij lerares coupeuse is en in Krimpen een modevakschool heeft. Het eerste wat ik hier heb gemaakt was een jurk. Het leuke van les bij Jannie is dat je hier weer nieuwe foefjes leert. Ik ben altijd wel op zoek naar mooie stofjes, maar als ik nu in het buitenland op vakantie ben koop ik daar altijd wel wat om hier iets moois van te naaien.''

Meer weten? Kijk dan op www.modevakschoolkrimpen.nl.

Meer berichten