Firas met Rene Huwaë en Jawad Maakor op Lesbos. (Foto: pr)
Firas met Rene Huwaë en Jawad Maakor op Lesbos. (Foto: pr) (Foto: )

Schoonhovenaar werkt mee aan film over angst bootvluchtelingen

Schoonhoven - De film 'Firas' nadert zijn voltooiing. Het relaas van de angstige reis van een Syrische bootvluchteling is het onderwerp van deze productie, die naar verwachting vanaf september op filmfestivals te zien is. Schoonhovenaar René Huwaë (24) verzorgde het camerawerk.

Door Pieter van der Laan

De korte film is heftig: Firas is onderweg in de boot getuige van een vliegtuigongeluk, waarbij slechts één meisje de crash overleeft. Zij wordt opgevangen door de verbouwereerde vluchtelingen. Deze rollen voor dit fictieve verhaal werden ingevuld door asielzoekers en professionele acteurs waaronder Gouden Kalf winnaar Mohammed Azaay. De jonge Schoonhovenaar kende reeds enkele voormalige bootvluchtelingen van een eerdere film met vijf medestudenten van de HKU over het leven van asielzoekers en de cultuurverschillen. "Deze vluchtelingen waren creatieve jongeren, net als ik. Er ontstond een band. Ze wilden graag meewerken aan de film om de maatschappij te laten zien wat je doormaakt op zo'n barre tocht. Hun ervaringen staan centraal. Ik ben echter filmmaker, geen scenarioschrijver. Door contact met Jawad Maakor kwam het proces op gang."

Uitzichtloosheid zou je als thema aan de film 'Firas' kunnen verbinden. Je dobbert op zee in een overvolle boot. Je weet niet of je ooit aan land zal gaan en dan zie je opeens een brandend vliegtuig in zee storten. Het tafereel verergert de gemoedstoestand van de vluchtelingen. "Door een westers meisje in de positie van vluchteling te plaatsen, hopen we dat het publiek zich makkelijker kan identificeren met mensen op de vlucht. Tegelijkertijd willen we duidelijk maken dat vluchtelingen geen andere keuze hebben dan te vluchten voor geweld of vervolging."

De opnamen werden op het IJsselmeer gemaakt. Dat vonden Huwaë en Maakor niet genoeg. "Daarom hebben we vorig jaar een opvangkamp op Lesbos bezocht om dat met eigen ogen te aanschouwen en met vluchtelingen in gesprek te gaan. Verschrikkelijke gebeurtenissen, oorlog of politieke onrust dwingen hen om huis en haard te verlaten."

Sociale betrokkenheid speelt een duidelijke rol bij de keuzes van filmmaker René Huwaë, die zich verweert tegen ongelijkheid, discriminatie en vooroordelen. "Ik zet me af tegen ongenuanceerde meningen. Vooral in de social media ventileert bijna iedereen zijn of haar ongenoegen zonder de feiten te kennen. Dan lees je over 'gelukszoekers' en 'terroristen', terwijl soms de halve familie is uitgemoord."

Meer berichten