Struinend door de polder op zoek naar de blauwborst, de grote zilverreiger, de buizerd, de kievit en de zwarte stern. (Foto: Maurice Kruk)
Struinend door de polder op zoek naar de blauwborst, de grote zilverreiger, de buizerd, de kievit en de zwarte stern. (Foto: Maurice Kruk) (Foto: Maurice Kruk)

Wandelen door de ruige polders van de Krimpenerwaard

Krimpenerwaard - Struinen door de polders en dan grote vogels als de zilverreiger of de buizerd tegenkomen. Sinds kort zijn er vijf nieuwe natuur struinroutes dwars door de Krimpenerwaard. Vorige maand werd, tijdens een presentatie, de gloednieuwe routekaart uitgereikt aan Jan Vente, wethouder van de gemeente Krimpenerwaard.

Door Thea van der Raaf

Na de uitreiking van de routekaart in Concordia Haastrecht gingen de genodigden met de verrekijker in de aanslag op pad om de Flying Big Five te spotten. Al wandelend over ruige paden werden zij door initiatiefnemer Maurice Kruk gewezen op de in het veld aanwezige grote zilverreigers en een buizerd hoog in een boom. Ook werd er even stilgestaan bij belangrijke landschapselementen zoals, knotbomen en geriefbosjes die functioneren als habitat voor flora en fauna. "De routes zijn tot stand gekomen vanuit de wens van de gemeente Krimpenerwaard om mensen meer gebruik te laten maken van het wandelknooppuntensysteem", vertelt Maurice Kruk van bureau Mens&Groen."Een tweede wens was om meer bekendheid te geven aan natuur en natuurontwikkeling in de Krimpenerwaard. Er is en wordt de komende tijd een grote oppervlakte natuur ontwikkeld. Ons bureau richt zich op het verbinden van mensen met natuur en landschap en deze routes zijn een hele mooie manier om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik was dan ook graag bereid om aan de wensen van de gemeente invulling te geven." Voor zo'n struinroute trek je kaplaarzen of stevige wandelschoenen aan, want zoals de naam al doet vermoeden, de wandelingen gaan niet over gebaande wegen. Maurice: "De routes gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, die niet altijd netjes glad gemaaid of zonder obstakels zijn. Soms moet je over een hekje klauteren of over een paar plankjes over de sloot. Wat ruigere routes dus. Maar wel langs mooie plekjes in de waard, met veel rust en ruimte. Onderweg is er informatie over natuur, landschap en groene cultuurhistorie en kom je langs leuke afstappunten voor een kopje koffie of boerderijbezoek."

De routes liggen verspreid over de waard, zowel in het westen (Krimpen a.d. IJssel, Krimpen a.d. Lek en Lekkerkerk), midden (Berkenwoude) als oosten (Haastrecht/Vlist), met een lange verbindende tweedaagse route door de gehele waard. Via route.nl, www.ontdekdekrimpenerwaard.nl en struinenenvorsen.nl/routes en downloads zijn de routes en routefolder te vinden. De komende tijd komen de routes ook beschikbaar op heerlijkbuiten.nl en zuidhollandslandchap.nl.

Meer berichten