Techneut Joris Schlappi van Repair Café Schoonhoven. (Foto: Pieter van der Laan)
Techneut Joris Schlappi van Repair Café Schoonhoven. (Foto: Pieter van der Laan) (Foto: )

Joris geeft apparaten een tweede leven

Schoonhoven - Weggooien is in veel gevallen zonde en milieubelastend. Bovendien kan je besparen op de uitgaven. Het repaircafé in het Huis van Noord biedt uitkomst. Apparaten worden tot leven gewekt en kunnen weer een tijdje mee. Techneut Joris Schlappi vervult een belangrijke rol.

Door Pieter van der Laan

Jammer dat het weer niet mee zit. Miezerige regen weerhoudt veel Schoonhovenaren deze ochtend om met hun protesterende koffiezetapparaat een bezoek aan de ruimte van sporthal De Meent te brengen. "Vorige keer heb ik ruim twintig mensen geholpen", zegt vrijwilliger Joris Schlappi. "Deze morgen is het een enkeling."

Hij heeft zojuist getracht een ramenreiniger te reanimeren. De eigenares was dol op dat ding. "Ik hoef niet voortdurend het water met een zeem te wringen. Dat scheelt klachten aan mijn polsen. Het water loopt vanzelf in het apparaat. Ik heb 'm nu twee jaar, maar het lampje brandt niet meer." Ook de techneut kan niet toveren. De Schoonhovense gaat onverrichter zake naar huis. "Ik had al een andere gekocht, maar deze wilde ik aan m'n dochter geven. In de winkel kost-ie toch 55 euro."

Joris is alweer bezig met een tweede verzoek van een oudere Schoonhovenaar, die met een dvd-speler ruziet. ,,Eerst kwamen de dvd's er niet uit en nu willen ze er niet meer in. Zorgt thuis voor enige ergernis. Ik hoop dat het probleem hier wordt opgelost." De vrijwilliger draait zijn hand er niet voor om. "In mijn vorige woonplaats Tilburg barstte het van de studenten met haperende computers en kapotte huishoudelijke apparaten. Ik vind het leuk om het euvel op te lossen. Op m'n achtste zat ik al met alles wat los en vast zit te rommelen."

Joris was automonteur, maar is arbeidsongeschikt geraakt door een neurologische aandoening. Hij heeft de laatste tijd diverse apparaten voor zijn neus gehad. Hij herinnert zich vooral het gevecht met een koffiebonenmachine. "Ik heb 'm zelfs mee naar huis genomen om dat apparaat nauwkeuriger te bekijken. Het duurde even, maar ik heb hem aan de praat gekregen."

Meer berichten