Foto:

Win kaarten voor circusvoorstelling 'Langs' van Tall Tales Company

Capelle - De spelers en oprichters van Tall Tales Company, Harm van der Laan (31) en Maartje Bonarius (27), leerden elkaar kennen op de circusopleiding in Rotterdam. Hij leerde voor een toekomst als jongleur, zij voor die van luchtacrobaat. Hun voorliefde voor verhalend circus bracht hen samen. Nu staan ze op vrijdag 22 februari in het Isala theater in Capelle met hun voorstelling 'Langs'.

Tall Tales Company is het eerste Nederlandse circusgezelschap, opgericht door alumni van een Nederlandse circusopleiding, dat de theaters in gaat. "Hier is het soort circus dat wij maken nog niet zo groot. Wij konden aan de slag bij een groot Engels gezelschap, maar we willen juist aan Nederland laten zien hoe mooi circus is", zegt Harm.
In de voorstelling combineren ze jongleren, magie, luchtacrobatiek, partner-acrobatiek en dans, met dialogen, intense monologen en veelzeggende stiltes. De strijd tussen trouw blijven aan jezelf en het verlangen naar overgave wordt op de spits gedreven. Voelbaar, in een visueel theaterspektakel.
"Mensen verwachten vaak niet dat je met circus ook een liefdesverhaal kunt vertellen. Maar net als dans en muziek is circus ook perfect in staat om dingen als boosheid, tederheid en verdriet mee uit te drukken", zegt Maartje. "Als ik thuis boos, verdrietig of juist blij ben jongleer ik ook. Jongleren is voor mij een manier om m'n emoties te uiten, dat zie je terug op het podium", zegt Harm
Hoewel het moderne circustheater in Nederland nog niet zo groot is, zijn er inmiddels wel twee HBO studies voor circusartiesten. In Rotterdam biedt Codarts een opleiding. Hier leerden Harm en Maartje elkaar kennen.
"Het thema eenzaamheid bleek in allebei onze voorstellingen heel duidelijk naar voren te komen", zegt Maartje. "Dus dat is dan ook het centrale thema in onze eerste theatervoorstelling Langs." Ze vragen Luc van Esch voor de regie. "We hebben de voorstelling echt met zijn drieën gemaakt", zegt Harm. Luc heeft ervaring als mimespeler bij onder andere Jakop Alhbom.

Het maken van een circusvoorstelling is een ingewikkeld proces: "Vaak gaat er al maanden training voor de trucs aan vooraf, voordat we überhaupt kunnen repeteren", zegt Harm. "Ik ben tijdens een repetitie geblesseerd geraakt. Daardoor word ik in de voorstellingen vervangen door collega acrobaat Jorga Lok", zegt Maartje. "Super jammer, maar tegelijkertijd ben ik heel blij dat we met haar mogen werken, ze is ongelooflijk goed."
Theaterbureau Van Baasbank en Vos brengt het gezelschap dit seizoen naar zestien schouwburgen in Nederland en België, waaronder dus het Isala Theater in Capelle. "Tijdens de première waren mensen tot tranen aan toe geroerd. We kunnen dan ook niet wachten om de voorstelling aan veel meer mensen te laten zien", zegt Maartje.

Win kaarten

Wij mogen kaarten weggeven voor de voorstelling in het Isala Theater. Het gaat om twee sets van twee kaarten. Wil je kans maken? Stuur dan een mail naar redactie.ijl@persgroep.nl! De winnaars krijgen persoonlijk bericht. 

Meer berichten