Lia de Ruijter poseert met haar zelfgemaakte halsbanden, riemen en sleutelhangers. (Foto: Mariëlle van der Lee)
Lia de Ruijter poseert met haar zelfgemaakte halsbanden, riemen en sleutelhangers. (Foto: Mariëlle van der Lee) (Foto: Mariëlle van der Lee)

Lia is blind en knutselt halsbanden

Krimpen aan den IJssel - Al ruim 20 jaar geleden kreeg Lia de Ruijter – van Os oogklachten. Haar zicht ging in de loop van de jaren steeds verder achteruit. Nu ziet Lia nog slechts 1%, waarmee ze officieel in de categorie 'blind' valt. Dit accepteren en het opnieuw aanleren van dagelijkse bezigheden heeft haar veel moeite gekost. Ondanks alle moeite om haar werk aan te passen op haar beperking, wilde ook dat niet meer lukken. Sindsdien zit Lia thuis, maar stilzitten doet ze absoluut niet.

Door Mariëlle van der Lee

"Ik ben altijd al creatief geweest", vertelt Lia, "en als je beperkt raakt zoek je hobby's die je nog wel kunt uitvoeren. Maar ook borduren en breien lukte op den duur niet meer. Ik zag bij een hond een mooie, gevlochten halsband en die wilde ik zelf ook maken voor Kenzie. 'Dat kun je niet', werd me gezegd. Maar ik dacht: 'ik ga dat doen'". En ja hoor, na een paar workshops knoopt Lia, ondanks haar beperkte zicht, regelmatig halsbanden en riemen voor honden. Kenzie, Lia's hulphond, is verwend, hij heeft er al hartstikke veel. "Daarom maak ik ze nu ook op bestelling. Je mag zelf een kleurencombinatie uitzoeken. Wil je kralen of niet? Een lampje? Een labeltje met de naam van je hond erop? Er is heel veel mogelijk. Ik doe het voor een kleine vergoeding en uiteraard tegen betaling van de materiaalkosten". Een halsband is verkrijgbaar vanaf 30 euro. Ze zijn stevig, niet los te trekken. Bestellen kan telefonisch via 06 41 94 66 30 of via Lia's facebookpagina Dog's Fashion.

Kenzie is nu sinds vijf jaar in het leven van Lia. Hij gaat en staat waar Lia is en houdt haar altijd in de gaten. Hij begeleidt haar op haar tripjes naar bijvoorbeeld de oogvereniging of het oogcafé. En hij begrijpt wat ze bedoelt als ze vraagt of hij een trap naar beneden, naar omhoog of bijvoorbeeld een bankje zoekt.

Oogvereniging

Het maken van halsbanden en riemen is niet het enige waar Lia druk mee is. Ze organiseert bij de oogvereniging activiteiten voor de themagroep geleidehondgebruikers, zoals een trainingsweekend waarbij de aandacht ligt op het versterken van de band tussen baas en hond. Ze doen samen wandelingen, delen ervaringen en doen diverse workshops.

Oogcafé

Daarnaast miste ze een plek in Krimpen waar blinden en slechtzienden bij elkaar kunnen komen. Toen ze dit besprak met de wethouder gaf hij haar de ruimte om dit op te zetten. En daar was het oogcafé. Elke eerste woensdag van de maand, behalve in de zomer en in december, is in de ontmoetingsruimte van het Prinsessenpark een bijeenkomst waar ook altijd een spreker komt. Het gaat dan over hulpmiddelen, over het low vision spreekuur bij de opticien op de Korf of over passend lezen. Als er wordt gevraagd om een spelletjesavond, zet Lia alles op alles om geschikte spelletjes te regelen. Er zijn zo'n twintig deelnemers, maar er mogen altijd nieuwe mensen aansluiten. Tijdstip is van 13.30 tot 15.30 uur. Wees welkom.

Meer berichten