Foto:

Dans- en percussiegroep Challenge danst met een boodschap

Schoonhoven - De Schoonhovense dans- en percussiegroep Challenge legt de lat weer hoog met de voorstelling 'Constructions'. De groep heeft onder leiding van Netty Mak ruim een jaar geoefend voor een spetterend optreden in zaal Concordia in Haastrecht.

Door Pieter van der Laan

Ze ziet zich tegenwoordig meer als artistiek leidster dan choreografe. Netty Mak-Helmig vindt die rol ook prima. "Ik verdwijn langzaam naar de achtergrond. De jongelui hebben het tegenwoordig voor het zeggen. Ze zijn in al die jaren zo gegroeid dat ik alle ideeën en voorstellen voor de uitvoering gerust aan hen kan overlaten. Ik zorg slechts voor het 'frame' en de correcties. De dansers en percussionisten bepalen de invulling."

In dit geval had haar zoon Jelle Mak een grote inbreng in 'Constructions'. "Hij heeft een Engelse dame verzocht om de begeleidende tekst in te spreken. Haar verhaal wordt uitgebeeld door de groep. Het gaat bijvoorbeeld om veiligheid en steun die we zoeken in het gezinsleven, in relaties maar ook in de woning, ons aller thuis. Maar dat bouwwerk kan op een gegeven moment ook vreselijk benauwen, waardoor je wil uitbreken om de vrijheid te beleven. Het zijn dansen met een boodschap. Meebewegen met je gevoel, de verbinding zoeken. Zo is ook ons dagelijks leven in hoofdlijnen. Dat maakt 'Constructions' zo herkenbaar."

Challenge zorgt zelf met handig plak- en knipwerk en technische snufjes voor alle attributen bij de voorstelling. Zo heeft Netty Mak enkele brede, zilveren hoepels gemaakt van grijs tape. Een ingebouwd snoertje moet de ledlampjes in werking stellen. "We letten heel goed op de kosten, want we beschikken niet over een budget. Onze vindingrijkheid wordt steeds op de proef gesteld. De dansgroep wordt nu aangevuld met stagiaires van de academie uit Utrecht. Challenge is een leer-werkbedrijf. Het is ook leuk om jonge talenten te koppelen aan het bestaande team. Een stagiair heeft zichzelf weer aangemeld. In totaal zijn er elf dansers en twee percussionisten van de partij. Deze combinatie geeft elk optreden een extra dimensie."

Zelf dansen doet voormalig balletdanseres Netty Mak niet meer. "Ik zou wel willen, maar ik heb een versleten rug. Ik geef de aanwijzingen voornamelijk met m'n mond", lacht ze. "Verder kijk ik naar eventuele aanvullingen voor de dansgroep. Nu is er weer een talentvol meisje van de Willem de Zwijger toegevoegd. En ze heeft het reuze naar haar zin."

Meer berichten