Foto: STEPHAN TELLIER

Stephan Tellier: 'Altijd op zoek naar de mooiste plaat'

Schoonhoven - Wie wereldtoppers van dichtbij wil zien kan vanaf deze week terecht in het Schoonhovense Arto Theater, waar fotograaf Stephan Tellier zijn beste sportfoto's van de afgelopen jaren toont. Bijzondere aandacht is er voor streekgenoot Patrick Roest uit Lekkerkerk.

Door Pieter van der Laan

Wie zelf op een behoorlijk niveau heeft geschaatst en gefietst heeft een streepje voor bij professionals. Fotograaf Stephan Tellier doet daarbij z'n stinkende best om de mooiste plaat te schieten. Het gaat hem niet alleen om vreugde en verdriet van de topsporter, maar vooral om het verhaal achter de foto. Tellier, die pas op latere leeftijd gepassioneerd raakte door sportfotografie, zoekt naar bijzondere momenten, toevalligheden en kleurenspel. Mondiale evenementen als de wereldkampioenschappen schaatsen, de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en Formule I-races bieden hem volop kansen om zich te onderscheiden. "De concurrentie is groot, maar diverse fotografen behoren ook tot mijn vriendenkring. 'Vakgenoten' is een betere omschrijving van de wereld waarin ik me af en toe bevind. Het gaat om de techniek, het ultieme moment en het juiste shot. Soms moet je daar een tijdje op wachten, maar je kan bij redacties van toonaangevende dag- en sportbladen niet met doorsnee foto's komen aanzetten."

De Schoonhovenaar heeft er niettemin veel plezier in. Je moet een beetje kierewiet zijn om bij 15 graden onder nul onder een laag Koreaanse sneeuw sporten als skeleton of biathlon vast te leggen op je camera. "Niet altijd werk je onder zulke barre omstandigheden", lacht hij. "Maar het hoort er wel bij. Ik heb ook in de bloedhete zon zwetende schaatsers in het vizier gehad. Ik ben door sponsor Jumbo/Visma aangetrokken om de ploeg van coach Jac Orie in beeld te brengen. Zo leer je toppers als Sven Kramer en Kjeld Nuis kennen. Patrick Roest behoorde al tot mijn kennissenkring. Ik ken hem van Lekstreek. Nadat hij op de Jaap Edenbaan in Amsterdam het WK had gewonnen, zag hij mij en stak meteen breedlachend beide armen in de lucht. Een bijzondere foto."

De expositie in het ArtoTheater duurt tot eind mei. Alle beelden zijn geprint op hoogwaardige HD Metal kwaliteit en zijn te koop. Naast schaatsen komen ook shorttrack, wielrennen, skeleton, roeien en polsstokspringen nadrukkelijk aan bod. "Ik zie de Olympische Winterspelen van 2018 als persoonlijk hoogtepunt en dat wil ik Schoonhoven en omgeving graag een keer laten zien."

Meer berichten