Foto: PR

Frisse inzichten van Jeugdraad MHCK zelfs landelijk voorbeeld

Krimpen aan den IJssel - Hoewel veel sportverenigingen vaak voor meer dan de helft uit jeugd bestaan, zijn het vooral de ouderen die het beleid bepalen. Dat het ook anders kan wijst Mixed Hockey Club Krimpen. De daar ingestelde Jeugdraad, bestaande uit kinderen van 9 tot en met 13 jaar, is een niet meer weg te denken factor bij de hockeyvereniging.

Door Jan J. Timmer

'Architect', oprichter en coördinator van de MHCK-jeugdraad is Geoffrey Verheijen al jaren aan de club verbonden als jeugdtrainer. "Het ging me steeds meer opvallen dat kinderen vaak een heel andere opvatting hebben over verenigingszaken dan wij volwassenen", vertelt hij. "Veel dingen die binnen een club geregeld worden komen uit de koker van die laatste groep, en vaak gaat het dan óók pover zaken die de jeugdleden aangaan. Een simpel voorbeeld kun je vinden in de inkoop voor onze kantine. Een volwassene weet vaak niet dat een smurfenijsje helemaal 'in' is en een sinaasappelijsje juist niet. Dat soort informatie komt uit de jeugdraad, om maar eens een klein voorbeeld te noemen. Maar ook als het gaat om grotere projecten maken we graag gebruik van hun inzichten. Zo zijn de bouwtekeningen van ons nieuwe clubhuis aangepast omdat de Jeugdraad constateerde dat de schotten tussen de douches niet lang genoeg waren. Ook misten ze aan de buitenzijde van het gebouw een kraan die je kunt gebruiken om je bidon bij te vullen. Dat soort informatie krijg je niet van seniorleden. Kinderen kijken anders." Ook wat betreft het rookbeleid speelde de hockeyjeugd een verrassende rol. "Onze club wilde roken op ons complex geheel verbieden", zegt Verheijen. "De Jeugdraad echter vond een rookhok om commerciële redenen een slimmer idee. Ze kozen voor een mooie, overkapte plek voor de rokers. Die hebben nu geen reden meer om het sportpark te verlaten en komen na hun sigaretje in de kantine om nog wat te eten of te drinken. Slim bedacht, toch?!"
"De hockeybond heeft onze Jeugdraad al ten voorbeeld gesteld aan andere verenigingen", zegt Geoffrey Verheijen. "Clubs die dit ook willen gaan doen kunnen contact met mij zoeken. Het kan voor elke club met een jeugdafdeling nuttig zijn, geeft sowieso goed inzicht in hoe een belangrijk gedeelte van je club denkt en informatie over aar de behoeften van je jeugdleden liggen Dat kun je als volwassene wel dénken te weten, maar dat wil niet betekenen dát je het ook weet!"

De Jeugdraad van MHCK telt 22 kinderen, waarvan er 15 zeer actief zijn. Het dagelijks bestuur van de Jeugdraad neemt ook deel in het hoofdbestuur en staat vast geprogrammeerd aan het begin van elke vergadering van het hoofdbestuur.

Meer berichten