Foto:

Stenen 'Veldivarius' een unieke viool

Lekkerkerk - 'Beeldhouw een stenen viool die bespeeld kan worden'; die opdracht gaf kunstenaar Piet van der Velden zichzelf mee. Het eindresultaat is even mooi als verbluffend.

Door Jan J. Timmer

De witte, albasten viool is speciaal voor het interview uit zijn beschermende koffer gehaald en op een standaard geplaatst. De man die het kunstwerk vervaardigde kijkt er met een tedere glimlach naar. Een half jaar duurde het proces dat begon met een dikke plak albast en eindigde met een verfijnd ogend stenen muziekinstrument. "Ik kwam op het idee om een stenen viool te maken, nadat ik een keer met mijn nagels tegen albast had getikt", vertelt Van der Velden. "Ik hoorde toen een metalig geluid dat me meteen aan muziek deed denken. Vervolgens ben ik gaan onderzoeken hoe een viool is samengesteld en wat je nodig hebt om er één te bouwen. Van daaruit kwam ik in contact met Erik Wendrich, een meester vioolbouwer uit Rotterdam. Hij vond het idee om een stenen viool te vervaardigen meteen interessant en wilde me met alle plezier ontvangen. Ik kreeg tijdens mijn bezoek aan zijn werkplaats.een 'vioolplattegrond' mee waarop alle onderdelen tot op de millimeter nauwkeurig tonden afgebeeld en beschreven. Ook mocht ik een viool lenen. In een steenwinkel in Den Haag kocht ik een blok albast van 7,5 centimeter dikte. Dat heb ik mijn atelier in twee plakken van elk 7,5 centimeter gezaagd, die vormden de basis voor de klankkast en de bodem De volgende stap was het uithollen van deze twee plakken. Als ik daar aan terugdenk staat het zweet weer spontaan op mijn rug. Ik ging te werk met een klein beiteltje en met de angstaanjagende gedachte dat elk tikje er één teveel kon zijn. Albast is namelijk geen erg harde steensoort. Ook het vervaardigen van de hals was een crime, omdat dit misschien wel het kwetsbaarste onderdeel vormde, zeker ook in relatie tot de stemsleutels en de bevestiging van de snaren. Er waren dagen bij dat ik de viool even links liet liggen, omdat het me aan rust en concentratie ontbrak om eraan te werken. Immers, als je maar voor één procent minder gefocust bent en één onverstandige handeling doet, kan het hele project totaal mislukken."
Inmiddels kan Piet van der Velden opgelucht ademhalen: de stenen viool is af. En.... er zit letterlijk en figuurlijk muziek in. Het kunstzinnig instrument op ware grootte, je zou hem zo maar kunnen omdopen tot 'Veldivarius', is eind augustus te bezichtigen tijdens een prestigieuze internationale kunstbeurs in de Beurs van Berlage Amsterdam. Videobeelden van hoe Erik Wendrich het instrument bespeelt, competeren het beeld Van der Velden heeft ook al aanbiedingen vanuit het buitenland binnen. "Maar ik zit niet meer te wachten op verre reizen", zegt de Lekkerkerkse zeventiger. "Ik ben blij dat de klus er op zit en dat het eindresultaat geslaagd is. Nu wil ik dat zoveel mogelijk mensen het kunstwerk zien. Nee, de stenen viool gaat niet in de verkoop. Dan zou het beeld mogelijk uit beeld raken en dat ik ik niet."

Meer berichten