Foto: Pieter van der Laan

Vakschool: Een kijkje in de praktijk

Schoonhoven - Wie met eigen ogen wil zien hoe leerlingen zich ontwikkelen tot juwelier, zilversmid, goudsmid of klokkenmaker kan op bepaalde dagen tijdens de lessen meelopen op de Schoonhovense Vakschool. Scholieren tonen met trots hun vorderingen.

Door Pieter van der Laan

Creatieve vakken blijven trekken. Neem Bart uit Poeldijk. Eerst studeerde hij informatica aan de universiteit om game-technologie te doorgronden, daarna mechatronika aan de Hogeschool en nu tracht hij de versnelde mbo-opleiding voor goudsmid binnen drie jaar af te ronden. "Hier voel ik me goed bij. De vorige studies boeiden me in mindere mate. Ik wil met m'n handen werken en iets moois creëren. Daar kom je pas achter als je ervoor gekozen hebt."

Ook Imre uit Alkmaar is die mening toegedaan. "Je ziet concrete resultaten. Dat gaat met vallen en opstaan. Ik ben nu bezig met een opdracht om twee halve zilveren balletjes met muziekelementjes voorzichtig aan elkaar te bevestigen. Soms lukt dat meteen. Een andere keer moet je geduld uitoefenen", zegt Imre, terwijl hij de soldeerbout weer grijpt.

Tommy zit in een lokaal verderop te sleutelen aan het horloge van zijn vader. De batterijtjes moeten weer op hun plek. Voor een derdejaars student uurwerktechniek een fluitje van een cent. "Je ziet dat horloges in dit digitale tijdperk weer terrein winnen. Dat is goed voor toekomstige werkgelegenheid. Je moet heel precies zijn. Dat leer je wel als je zelf een klokje moet maken."

Olga Meijer houdt zich bezig met opleidingen en cursussen. De Vakschool, het duurste onderdeel van het Zadkine College, heeft weer stabiliteit gevonden na roerige jaren. Niet alleen de interesse voor opleidingen neemt toe; ook ouderen willen graag goud smeden en lekker op het zilver hameren. "Een nieuwe loot aan de stam. Jong en oud heeft er plezier in en vakmanschap wordt gecontinueerd."

Meijer noemt de open dagen een prima moment om nieuwkomers te motiveren. "Als je ze eenmaal in huis hebt, willen ze niet meer weg. De sfeer is heel ontspannen."

De instroom bij het vak goudsmeden is het grootst. Sieraden maken is een trekpleister. Sommigen willen later een eigen atelier openen. Daarom voegen ze later de opleiding voor zilversmeden er aan toe. De kans op een baan is groter nu de economie aantrekt. Goudsmeden werken vaak bij een juwelier waar ze vooral repareren en hun werkgever adviseren.

Meer berichten