Geoffrey en Lies hebben er zin in: "Samen maken we een maaltijd en leren we van elkaar." (Foto: Thea van der Raaf)
Geoffrey en Lies hebben er zin in: "Samen maken we een maaltijd en leren we van elkaar." (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

'Mannen, leer je eigen potje koken'

Krimpen aan den IJssel - Tegenwoordig is het heel gewoon dat mannen kunnen koken. Veel mannen koken als hun partner later thuis komt of gewoon omdat ze het leuk vinden. Bij de oudere generatie ligt dat anders. Daar is dit veel meer de taak van moeder de vrouw en is voor de man een eitje koken al een hele kunst.

Door Thea van der Raaf

Natuurlijk is er niets mis met de traditionele taakverdeling, maar wanneer een man alleen komt te staan wie zorgt er dan voor de maaltijd? Geoffrey Verheijen maakte het mee in zijn vriendenkring. Geoffrey: "Een vriend van mij werd weduwnaar. Hij heeft twee dochters en die brachten hem elke week een maaltijd. De rest van de week at hij een boterham met kaas. Hij kon zelf bij wijze van spreken nog geen water koken. Ik heb toen voorgesteld om samen eens wat te koken. Iets heel eenvoudigs als een kipburger. Mijn vriend vond het geweldig en vertelde het zijn vrienden. Uiteindelijk komen ze regelmatig bij elkaar om gezamenlijk te koken en te eten." Het bracht Geoffrey op het idee om een kookgroep voor mannen te beginnen. Zelf heeft hij diverse kookcursussen gevolgd en daarna ook zelf les gegeven. "Koken is voor mij een rustmoment waarin ik mijn passie en creativiteit in het bereiden van eten kwijt kan. Een hobby die maar een half uurtje per dag kost. Kennissen willen graag komen eten en zo haal je de gezelligheid in huis. Het hoeft niet duur te zijn. Ik vind het juist leuk om een maaltijd van kleine hapjes te maken, maar een grote pan stamppot is net zo goed." Lies Wesenbeek en Marian van Zaken hadden dezelfde ervaring als Geoffrey. Zij constateerden dat alleenstaande mannen in de regel slecht eten. Lies: "Ze hebben geen zin om alleen te eten of weten niet hoe ze moeten koken." Lies is vrijwilligster in het wijkrestaurant en gaf ook kookles aan kinderen. "Dat was geweldig en dat motiveerde mij om ook mannen te leren koken. Mijn vader was een echt kookmonster en die passie hebben mijn zus Marian en ik meegekregen. Het verbaasde mij dan ook enigszins dat er mannen zijn die niet kunnen koken." De initiatiefnemers besloten samen een mannenkookgroep te vormen. Geoffrey: "Een kookgroep alleen voor mannen heeft het voordeel dat je als man de ruimte krijgt om te falen. Eten bereiden begint al met een plank en een mes. Vlees voorbereiden, aardappelen schillen, groente snijden, water koken. Kun je niets of al wat meer? Het maakt niet uit. Samen maken we een maaltijd en leren we van elkaar. Na het koken gaan we natuurlijk met elkaar aan tafel om te eten. Van de gerechten die we maken stellen we een kookboek samen, zodat de mannen ook thuis hun eigen potje kunnen koken. Ik hoop dat er een echte vriendenclub ontstaat die uiteindelijk op een gezellige avond geniet van hun zelfgemaakte Italiaanse diner. De mannenkookgroep van max.14 personen gaat vanaf 17 april elke 1e en 3e woensdag van de maand van 12.00 -14.30 uur koken in BC de Parkrand. Kosten: € 3,50 per keer. Aanmelden bij het vrijwilligersloket: 0180 515840. Meer info: Krimpenwijzer 06 45103327.

Meer berichten