Tips voor senioren: 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'

Krimpen aan den IJssel - Hoe voel je je als senior nog veilig in huis en op straat? Het antwoord op die vraag kwam onlangs uitgebreid aan de orde tijdens een door het Seniorenplatform, de gemeente en de politie gehouden informatie-middag. Duidelijk werd dat ook in Krimpen er regelmatig incidenten plaatsvinden die het noodzakelijk maken om juist als senior extra alert te zijn op babbeltrucs en dergelijke.

Door Bab Riem Vis

Onder de slogan 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen' kreeg een vijftigtal senioren allerlei tips. Nodig, want hoe ouder men wordt, hoe makkelijker slachtoffer van mensen met slechte bedoelingen, blijkt uit de landelijke en plaatselijke cijfers. Vooral vrouwen zijn vaak slachtoffer.

Allerlei zaken passeerden de revue zoals nooit overdag en 's avonds zomaar opendoen als er aangebeld wordt. Een kierstandhouder of ketting gebruiken. Altijd eerst kijken door het raam of het 'spionnetje'. En als men het niet vertrouwd meteen 112 of 0900-8844 bellen. Steeds vaker gebeurt het dat een babbeltruc wordt gebruikt om binnen te komen. Zogenaamd als monteur, vrijwilliger of mantelzorger of om een bestelling af te geven. Als er niets is afgesproken, niet binnenlaten of aannemen. Of dat men familie is van een medebewoner, maar geen sleutel bij zich heeft.

Tegenwoordig wordt er heel veel met een bankpas betaald. Dit nooit aan de deur doen, tenzij dit afgesproken is. Sowieso de pinpas- en code aan niemand geven. Tip: sluit de deur als u binnen geld gaat halen voor een collecte.

Steeds vaker gebeurt het dat men tijdens het winkelen of het pinnen bij een automaat afgeleid wordt of dat een aardig praatje wordt gemaakt. Even niet opletten en zakkenrollers doen hun werk. Meteen de bank bellen om de pinpas te blokkeren. Maar ook via de computer met het zogenaamde phishing, waarbij men gevraagd wordt op een bepaalde link te klikken, wordt veel ellende veroorzaakt. Nooit op reageren.

En dan is er nog het belang van een huis er bewoond uit laten zien. 's Avonds wat lampen op tijdschakelaars, in de vakantie geen stapels folders op de deurmat en wisselende 'rommel' in keuken en huiskamer.

Meer berichten