Foto:

The Walk 2019 "Levend Monument"

Krimpen aan den IJssel - Voor de 5e keer organiseert Werkgroep Samen uit Krimpen aan den IJssel in samenwerking met de gebroeders Timisela en het Krimpenerwaard College het evenement The Walk. The Walk is een vreedzame, saamhorige wandeling uit eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers die op dienstbevel in 1951 aankwamen o.a. aan de Lloydkade te Rotterdam. Wij herdenken het verleden en omarmen met elkaar de toekomst.

Gedeelde geschiedenis

Op zaterdag 20 april nodigen de samenwerkende organisaties iedereen uit om aan deze wandeling van 18 kilometer deel te nemen. 'Iedereen die geïnteresseerd is in het Molukse verhaal, een geschiedenis die ook bij Rotterdam en Krimpen aan den IJsel hoort én van wandelen houdt, is van harte welkom' vertellen Karin Pattikawa-Smits en Ilana Sapulette van Werkgroep Samen. Deelname aan The Walk kost € 10,00. Bij het aanmelden kan ook een maaltijd in het Krimpenerwaard College gereserveerd worden. Aanmelden voor The Walk is mogelijk via: www.werkgroepsamen.nl/thewalk2019

The Walk start in Krimpen a/d IJssel bij het Krimpenerwaard College en zal eindigen aan de Lloydkade in Rotterdam.

Levend Monument

Het thema van The Walk 2019 is Levend Monument. " Door samen te lopen staan we stil bij onze geschiedenis, wij zijn het Levend Monument", citeert Henry Timisela van de gebroeders Timisela. Respect voor de 1e generatie Molukkers die in 1951 in Nederland aankwamen. De 12500 Molukkers werden als tijdelijke oplossing op diverse plekken in Nederland ondergebracht in voormalige concentratiekampen. De KNIL-soldaten werden kort na aankomst door Nederland ontslagen uit dienst en stonden dus in een koud kikkerland vast tussen wal en schip. Met The Walk vraagt Werkgroep Samen erkenning voor het Molukse verhaal en het realiseren van een Landelijk Moluks Monument aan de Lloydkade.

De toekomst loopt voorop!

Ook dit jaar krijgen kinderen een prominente rol. Het is belangrijk om deze bijzondere geschiedenis blijven te vertellen, maar ook om vooruit te kijken met elkaar. Kinderen en de 1e generatie worden uitgenodigd om met hun ouders/verzorgers het laatste stuk van de wandeltocht mee te lopen naar het punt aan de Lloydkade, waar in 1951 vele schepen zijn aangekomen. Aan de Lloydkade zal er kort de plannen voor de realisatie van een Landelijk Moluks Monument verteld worden. Aansluiten is mogelijk aan de voet van de Euromast. Rond 15.30/16.00 uur worden daar de wandelaars verwacht.

Gebroeders TimiselaThe Walk is een initiatief van de gebroeders Timisela. In 2015 hebben zij door het maken en aanbieden van de speelfilm Jefta landelijk een nieuw geluid willen brengen. Dat nieuwe geluid, de film Jefta is op eigen kracht middels The Walk Tiel-Rotterdam op 21 maart 2015 aangeboden aan minister Plasterk. De gebroeders Timisela veroveren op dit moment de Nederlandse theaters met hun voorstellingen. Omdat het het lustrum jaar is van The Walk zullen Henry Timisela en Joshua Timisela mee lopen om stil te staan bij de Molukse geschiedenis.

Meer berichten